Sałatka z ryb mlecznych

urozmaic swoje menu japońskimi potrawami! Mleko rybne to zdrowy składnik japońskiej sałatki o nazwie Shirako. Aby wzmocnić teksturę mleka, przed gotowaniem ogrzewa się je na suchej patelni grillowej, bez dodawania oleju. Tylko rozgrzać, nie smażyć. Dosłownie minutę. Mleko jest doprawione sosem ponzu i podawane z duetem zieleni i gęstym sosem imbirowym. Danie jest pikantne, zdrowe, bogate w pełnowartościowe białko.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 35 % 11 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Kuchnia japońska jest bogata w różnorodne potrawy i jest jedną z najpopularniejszych na całym świecie. Każde danie jest wyjątkowe i niepowtarzalne na swój sposób. Oto przykład Shirako. To danie jest przygotowywane z mleka rybnego, co jest dość niezwykłe. Ten przepis opisuje proces przygotowania takiej sałatki. Sałatka jest doprawiona sosem ponzu, nie jest też trudna do samodzielnego przygotowania. Mleko to cienkie torebki wypełnione białą, kremową masą. W rzeczywistości produkt jest bardzo delikatny. Przed gotowaniem potrawy należy nieco wzmocnić jej teksturę, aby była gęstsza.

1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mleka. Układamy je na sicie, zastępujemy pod strumieniem wody, delikatnie myjemy.

2. Następnie pozwalamy, aby płyn spłynął do maksimum, a następnie przenosimy go na ręczniki papierowe.

3. A teraz rozprowadzamy mleko na patelni grillowej w jednej warstwie, wysyłamy do ognia. Ogrzewamy produkt dosłownie przez minutę. To wzmocni ich teksturę, sprawi, że będą trochę gęstsze.

4. Przygotuj sos ponzu. Wlej jasny sos sojowy, biały ocet ryżowy, sos Mirin, bulion Dashi i świeżo wyciśnięty sok z cytryny do miski. Wymieszaj wszystkie składniki.

5. Obierz korzeń imbiru. Tniemy arbitralnie. Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki. Obieramy również czosnek.

6. W misce blendera rozprowadzamy imbir, cebulę, czosnek. Tutaj wlej sos sojowy i ocet ryżowy, dodaj koncentrat pomidorowy i olej roślinny. Sól do smaku. Włącz blender i zmiel składniki. Powstała pasta to sos imbirowy.

7. Umyj cebulę, posiekaj. Dodaj trochę cebuli i sosu imbirowego do miski z ponzu. Mieszać.

8. W salaterce rozprowadzamy mleko rybne, polewamy sosem ponzu. Doprawiamy sosem imbirowym, posypujemy cebulą. Gotowe!

serwujemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal / 100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal / 100g
  • Mleko rybne - 100   kcal/100g

Podobne przepisy