wieprzowina w majonezie zapiekana z ziemniakami i cebulą

pieczona wieprzowina z ziemniakami w piekarniku - prosta i pyszna. Takie proste przepisy na gotowanie w piekarniku z dostępnych produktów są zawsze bardzo popularne. Mając dobre mięso i ziemniaki, możesz szybko przygotować lunch lub kolację. A fakt, że danie jest gotowane w piekarniku, sugeruje, że przydatne substancje żywności zostaną zachowane, a czas spędzony przy kuchence zostanie skrócony.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 38 % 10 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Cebulę i ziemniaki najlepiej od razu obrać. Możesz wziąć mieszankę majonezu i śmietany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wieprzowinę można upiec w całości, ale pokrojoną na kawałki bardziej harmonijnie połączy się z ziemniakami. Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym. Cięcie arbitralne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w pierścienie lub półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu (możesz natychmiast wziąć formę, w której wieprzowina zostanie upieczona z ziemniakami) wymieszaj posiekane mięso, cebulę, majonez. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko równomiernie i możesz pozostawić na pół godziny do marynowania. Więc mięso będzie bardziej soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki na cienkie talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ziemniaki do mięsa i cebuli, wymieszaj. Dodaj równomiernie wodę, przykryj folią i włóż do podgrzanej do 180 g. piekarnik na godzinę. Aby utworzyć złotą skórkę, piętnaście minut przed końcem gotowania, folię można usunąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy