zupa z mostka wołowego

gęsty i bogaty smak tego pierwszego dania podbije każdego! Zupa z mostka wołowego ma jasny i bogaty smak, niezapomniany aromat. Jest apetyczny, sycący i pożywny. Bardzo rozgrzewające, jak wszystkie gęste zupy. Szczególnie ta zupa jest dobra w zimnych porach roku lub w chłodne dni lata, kiedy chcesz ciepła i komfortu.
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 31 % 4 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Przygotowujemy produkty, a mianowicie:

- mój mostek, a następnie połóż go na desce do krojenia i pokrój na duże kawałki;

- Usuń łuskę z cebuli i czosnku, następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i drobno posiekaj czosnek nożem;

- dobrze myjemy pod bieżącą wodą i obieramy korzenie-marchewkę i korzeń pietruszki, a następnie kroimy je również w drobną kostkę;

- umyj paprykę, pokrój ją na pół, oczyść nasiona, Wytnij łodygę, a następnie pokrój miąższ w kostkę proporcjonalną do marchwi;

- dobrze umyj ziemniaki, obierz skórkę i pokrój w kostkę-możesz być większy niż reszta warzyw;

- jeśli używane są świeże pomidory, spłukujemy je i kroimy w kostkę, a konserwy można po prostu pokroić na kilka kawałków (jeśli są całe, a nie już na kawałki);

- umyj pietruszkę i połóż ją na czystej, suchej szmatce do wyschnięcia.

produkty są przygotowane-przechodzimy do gotowania. Umieść dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż do niej masło i podgrzej. Kiedy tak się stanie, połóż kawałki pokrojonego mięsa na patelni i smaż je z każdej strony, aż się zarumienią. Już smażone mięso przenosi się na osobny talerz.

całe mięso jest smażone-smażymy warzywa, a mianowicie posiekaną cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i posiekany czosnek w pozostałym oleju. Przy częstym mieszaniu smażyć wszystko na Lekki złoty kolor. Do warzyw dodajemy suszony tymianek, ostrą mieloną paprykę i paprykę. Wymieszaj, gotuj przez kilka minut, a następnie zalej zawartość patelni winem. Gotujemy wszystko razem przez 5-7 minut, a następnie przenosimy wszystko na patelnię z grubym dnem.

wlej bulion mięsny i włóż koncentrat pomidorowy, nie zapomnij włożyć smażonego mięsa do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez 1 godzinę.

gdy minie ten czas, dodaj paprykę, pomidory i ziemniaki do garnka, a następnie ponownie zamknij pokrywkę i gotuj zupę przez pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Na koniec smakujemy zupę, w razie potrzeby dodajemy sól, czarny pieprz, granulowany cukier.

gotową zupę układamy na porcjowanych talerzach i podajemy na gorąco, posypując posiekanymi ziołami dla piękna i smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mostek wołowy - 217   kcal/100g

Podobne przepisy