kruche ciasto na margarynie do ciasta

jeden z uniwersalnych przepisów na ciasto kruche! Ciasto kruche jest dość uniwersalne i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności gotowania. Z gotowego ciasta kruchego na margarynie możesz upiec ciasto z dowolnym nadzieniem. A jak zrobić samo ciasto, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 30 % 24 g
węglowodany 61 % 49 g
426 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, wyjmij margarynę z lodówki i pokrój na kawałki.Pozwól mu leżeć w ciepłym miejscu, aby stał się miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj szczyptę soli i cukru pudru do miękkiej margaryny. Najlepiej jest użyć proszku, a nie cukru, ponieważ szybciej rozpuści się w cieście i nie będzie czuć ziaren cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj zimną wodę i przesianą mąkę. Użyj rąk, aby zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na początku będzie się wydawać, że dodano bardzo dużo mąki. Ale mimo to Kontynuuj ugniatanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dokładnym ugniataniu ciasto nabierze kształtu i w ogóle nie przylgnie do rąk. Ciasto jest gotowe. Przykryj gotowe ciasto folią i pozwól mu leżeć w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. W tym czasie ciasto odpocznie trochę i będzie gotowe do użycia. Używaj go zgodnie z przeznaczeniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z tego ciasta dostałem takie ciasto o średnicy 22 cm. Ciasto na spód wygodnie jest rozwałkować wałkiem do ciasta między dwoma arkuszami folii spożywczej. Przy takim wałkowaniu nie kruszy się, nie pęka i okazuje się bardzo cienki. Spróbuj!

istnieje kilka opcji przygotowania ciasta kruchego, ale dzielę się z Tobą jednym z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.
Ciasto kruche może być używane do szerokiej gamy wypieków - czy to ciasteczek, ciast, koszy czy tartaletek. Twaróg, dżem, jagody lub owoce są idealne jako nadzienie do takiego ciasta.
składniki do przygotowania ciasta są dostępne i są praktycznie w każdej lodówce. A użycie margaryny zamiast masła w przepisie sprawia, że przepis jest jeszcze bardziej przystępny cenowo. Budżetowa opcja podstawy pysznego ciasta.
kruche ciasto bez jajek jest bardziej kruche i delikatne.
aby uzyskać bardziej karmelowy smak, możesz użyć cukru pudru z brązowego cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy