skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, wyjmij margarynę z lodówki i pokrój na kawałki.Pozwól mu leżeć w ciepłym miejscu, aby stał się miękki.
Krok 2:
Dodaj szczyptę soli i cukru pudru do miękkiej margaryny. Najlepiej jest użyć proszku, a nie cukru, ponieważ szybciej rozpuści się w cieście i nie będzie czuć ziaren cukru.
Krok 3:
Następnie dodaj zimną wodę i przesianą mąkę. Użyj rąk, aby zagnieść ciasto.
Krok 4:
Na początku będzie się wydawać, że dodano bardzo dużo mąki. Ale mimo to Kontynuuj ugniatanie.
Krok 5:
Po dokładnym ugniataniu ciasto nabierze kształtu i w ogóle nie przylgnie do rąk. Ciasto jest gotowe. Przykryj gotowe ciasto folią i pozwól mu leżeć w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. W tym czasie ciasto odpocznie trochę i będzie gotowe do użycia. Używaj go zgodnie z przeznaczeniem.
Krok 6:
Z tego ciasta dostałem takie ciasto o średnicy 22 cm. Ciasto na spód wygodnie jest rozwałkować wałkiem do ciasta między dwoma arkuszami folii spożywczej. Przy takim wałkowaniu nie kruszy się, nie pęka i okazuje się bardzo cienki. Spróbuj!
istnieje kilka opcji przygotowania ciasta kruchego, ale dzielę się z Tobą jednym z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.
Ciasto kruche może być używane do szerokiej gamy wypieków - czy to ciasteczek, ciast, koszy czy tartaletek. Twaróg, dżem, jagody lub owoce są idealne jako nadzienie do takiego ciasta.
składniki do przygotowania ciasta są dostępne i są praktycznie w każdej lodówce. A użycie margaryny zamiast masła w przepisie sprawia, że przepis jest jeszcze bardziej przystępny cenowo. Budżetowa opcja podstawy pysznego ciasta.
kruche ciasto bez jajek jest bardziej kruche i delikatne.
aby uzyskać bardziej karmelowy smak, możesz użyć cukru pudru z brązowego cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g