skład / składniki
metoda gotowania
wcześniej rozmrażamy gromadnik, umieszczając go na dolnej półce lodówki. Po naturalnym rozmrożeniu ryba zachowa większość swoich korzystnych właściwości. Odetnij głowę i płetwy. Oczyść wnętrze. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z wewnętrznej strony brzucha. Dokładnie spłucz rybę w zimnej wodzie. Suszymy go ręcznikami papierowymi.
na tym etapie włącz piekarnik na 220 stopni, pozwól mu się rozgrzać.
przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie.
umyj warzywa i obierz je. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, marchewki są grubo trzy na tarce, ale to nie jest ważne. Jeśli chcesz, pokrój go na kostki lub pierścienie.
pokrój pomidora w cienkie pierścienie.
wracamy do ryby. Pocieramy go ze wszystkich stron solą, czarnym pieprzem. W razie potrzeby dodaj odpowiednie przyprawy. Na przykład dobrze dopraw rybę mieloną kurkumą. Ozdobi wygląd i smak potrawy.
w brzuchu każdej ryby można umieścić jedną gałązkę świeżego koperku, tymianku lub pietruszki. Zieleń wzmocni smak.
naczynie do pieczenia (moje jest szklane) smarujemy olejem słonecznikowym.
najpierw rozłóż ziemniaki. Rozłóż marchewki i pomidory na wierzchu. Trochę solimy i posypujemy pieprzem do smaku.
połóż gromadnik równą warstwą na poduszce warzywnej.
ostatni układamy cebulę.
wlej około 30 ml przegotowanej wody. Lub napełnij gotowanym bulionem warzywnym. Pamiętaj jednak, że dzięki niemu danie będzie bardziej tłuste.
przykryj formę folią. Piec około 20 minut. Zdejmij folię i wróć do piekarnika na kolejne 10 minut. Próbujemy ziemniaków. Jeśli jest miękki, danie jest gotowe. Posyp posiekanymi ziołami i natychmiast podawaj na gorąco.
gromadnik z ziemniakami okazał się umiarkowanie soczysty, nie tłusty, apetyczny i satysfakcjonujący. Idealnym dodatkiem byłaby sałatka warzywna lub sos czosnkowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g