gromadnik z warzywami w piekarniku

przepis z kategorii prostych i niedrogich. Nadaje się na kolację. Gromadnik z ziemniakami niedrogie, domowe pyszne danie. Nie jest wymagane dodatkowe gotowanie przystawki, co oszczędza czas i wysiłek. Jedynym minusem jest czyszczenie ryb. Będziesz musiał nad tym popracować. Ale poza tym wszystko jest jasne i łatwe.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 47 % 8 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wcześniej rozmrażamy gromadnik, umieszczając go na dolnej półce lodówki. Po naturalnym rozmrożeniu ryba zachowa większość swoich korzystnych właściwości. Odetnij głowę i płetwy. Oczyść wnętrze. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z wewnętrznej strony brzucha. Dokładnie spłucz rybę w zimnej wodzie. Suszymy go ręcznikami papierowymi.
na tym etapie włącz piekarnik na 220 stopni, pozwól mu się rozgrzać.
przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie.
umyj warzywa i obierz je. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, marchewki są grubo trzy na tarce, ale to nie jest ważne. Jeśli chcesz, pokrój go na kostki lub pierścienie.
pokrój pomidora w cienkie pierścienie.
wracamy do ryby. Pocieramy go ze wszystkich stron solą, czarnym pieprzem. W razie potrzeby dodaj odpowiednie przyprawy. Na przykład dobrze dopraw rybę mieloną kurkumą. Ozdobi wygląd i smak potrawy.
w brzuchu każdej ryby można umieścić jedną gałązkę świeżego koperku, tymianku lub pietruszki. Zieleń wzmocni smak.
naczynie do pieczenia (moje jest szklane) smarujemy olejem słonecznikowym.
najpierw rozłóż ziemniaki. Rozłóż marchewki i pomidory na wierzchu. Trochę solimy i posypujemy pieprzem do smaku.
połóż gromadnik równą warstwą na poduszce warzywnej.
ostatni układamy cebulę.
wlej około 30 ml przegotowanej wody. Lub napełnij gotowanym bulionem warzywnym. Pamiętaj jednak, że dzięki niemu danie będzie bardziej tłuste.
przykryj formę folią. Piec około 20 minut. Zdejmij folię i wróć do piekarnika na kolejne 10 minut. Próbujemy ziemniaków. Jeśli jest miękki, danie jest gotowe. Posyp posiekanymi ziołami i natychmiast podawaj na gorąco.
gromadnik z ziemniakami okazał się umiarkowanie soczysty, nie tłusty, apetyczny i satysfakcjonujący. Idealnym dodatkiem byłaby sałatka warzywna lub sos czosnkowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy