ciasto na ciasto na patelni na wodzie

bardzo szybko się podnosi, jest przewiewny i bąbelkowy. Ten przepis daje uniwersalne ciasto do smażenia pasztecików na patelni. Ciasto dobrze komponuje się zarówno ze słonym nadzieniem, jak i słodkim. Objętość ciasta wystarcza na około 20 ciast.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 70 % 32 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto na ciasta na patelni na wodzie, potrzebujesz bardzo minimalnego zestawu produktów. Głównymi składnikami są woda, drożdże i mąka. Drożdże lepiej brać świeże żywe, z nimi ciasto jest bardziej przewiewne i musujące. W przypadku braku świeżych odpowiednie są suche. Następnie zamiast 50 gramów świeżych weź 20 gramów lub 4 łyżeczki suchych drożdży. Do ciasta dodaję też dużo oleju roślinnego dla elastyczności, soli i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeże drożdże są kruszone (mielone) i zalewane częścią przegotowanej wody. Jeśli używasz suchych drożdży, pomiń kroki 2-3 i dodaj je natychmiast do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się w wodzie. Lepiej jest wziąć ciepłą wodę, drożdże w niej szybciej się rozproszą. Drożdże boją się gorącej wody i trudno będzie im wstać w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy największą patelnię (ciasto znacznie się powiększy, aby nie uciekło) i mieszamy w niej wszystkie suche składniki: mąkę 3 szklanki, sól 0,5 łyżki stołowej i cukier 2-3 łyżki stołowe. Cukier pomaga drożdżom rosnąć, więc możesz dodać trochę więcej niż wskazano w przepisie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej drożdże na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pół szklanki rafinowanego oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej całą pozostałą ciepłą przegotowaną wodę i zagniataj ciasto, które nie jest gorące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wymieszaj pozostałą mąkę. Ciasto nie powinno być strome, zagniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. I od razu zaczynamy rzeźbić ciasta. Nie dodajemy więcej mąki, lepiej nasmarować stół i ręce olejem roślinnym. Placki nadal będą dobrze rosły podczas smażenia na patelni.

mamy dużą rodzinę i wszyscy kochają paszteciki, więc często smażę nawet podwójną porcję pasztecików. I zamrażam ciasta pozostałe po obiedzie w zamrażarce w proc. Jest to bardzo wygodne, gdy nie ma czasu na gotowanie, wyjmowanie mrożonego ciasta i szybkie podgrzewanie go w kuchence mikrofalowej. Rozmrożone ciasta smakują tak, jakby właśnie zostały usmażone.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy