skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto na ciasta na patelni na wodzie, potrzebujesz bardzo minimalnego zestawu produktów. Głównymi składnikami są woda, drożdże i mąka. Drożdże lepiej brać świeże żywe, z nimi ciasto jest bardziej przewiewne i musujące. W przypadku braku świeżych odpowiednie są suche. Następnie zamiast 50 gramów świeżych weź 20 gramów lub 4 łyżeczki suchych drożdży. Do ciasta dodaję też dużo oleju roślinnego dla elastyczności, soli i cukru.
Krok 2:
Świeże drożdże są kruszone (mielone) i zalewane częścią przegotowanej wody. Jeśli używasz suchych drożdży, pomiń kroki 2-3 i dodaj je natychmiast do mąki.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się w wodzie. Lepiej jest wziąć ciepłą wodę, drożdże w niej szybciej się rozproszą. Drożdże boją się gorącej wody i trudno będzie im wstać w zimnej wodzie.
Krok 4:
Bierzemy największą patelnię (ciasto znacznie się powiększy, aby nie uciekło) i mieszamy w niej wszystkie suche składniki: mąkę 3 szklanki, sól 0,5 łyżki stołowej i cukier 2-3 łyżki stołowe. Cukier pomaga drożdżom rosnąć, więc możesz dodać trochę więcej niż wskazano w przepisie.
Krok 5:
Wlej drożdże na patelnię.
Krok 6:
Dodaj pół szklanki rafinowanego oleju roślinnego.
Krok 7:
Wlej całą pozostałą ciepłą przegotowaną wodę i zagniataj ciasto, które nie jest gorące.
Krok 8:
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 9:
Następnie wymieszaj pozostałą mąkę. Ciasto nie powinno być strome, zagniataj, aż przestanie przyklejać się do rąk. I od razu zaczynamy rzeźbić ciasta. Nie dodajemy więcej mąki, lepiej nasmarować stół i ręce olejem roślinnym. Placki nadal będą dobrze rosły podczas smażenia na patelni.
mamy dużą rodzinę i wszyscy kochają paszteciki, więc często smażę nawet podwójną porcję pasztecików. I zamrażam ciasta pozostałe po obiedzie w zamrażarce w proc. Jest to bardzo wygodne, gdy nie ma czasu na gotowanie, wyjmowanie mrożonego ciasta i szybkie podgrzewanie go w kuchence mikrofalowej. Rozmrożone ciasta smakują tak, jakby właśnie zostały usmażone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g