róże Manti jak rzeźbić

Manti można podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Klasyczne manty różnią się od róż tylko wyglądem. Klasyczne manty bardziej przypominają duże pierogi, w których krawędzie są ściśnięte w określony sposób. Gotowałem manti w postaci róż. W nich mięso mielone jest rozprowadzane między warstwami ciasta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 57 % 26 g
225 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto manti, potrzebujemy: mąki najwyższej jakości; zimna woda pitna; zimne mleko i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj sól i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W środku mieszanki mąki zrób wgłębienie. Wlej do niego zimną wodę i zimne mleko cienkim strumieniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść elastyczne, ale niezbyt ciasne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę wody lub posypując mąką. Ciasto zwinąć w kulkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj folią spożywczą i odstaw na 20-25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie na manti, potrzebujemy: mieszanego mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny( lub jednego rodzaju mięsa mielonego, wieprzowiny lub wołowiny, różne ludy używają różnych rodzajów mięsa mielonego w zależności od wyznania i tradycji); czosnek; chmiel-suneli; mielony czarny pieprz i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż czosnek przez prasę. Połącz mięso mielone, czosnek, chmiel-suneli, mielony pieprz i przyprawy. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, zbierając je w bryłę i uderzając o miskę. Wskazane jest pokonanie mięsa mielonego około 10-15 razy. Z każdym uderzeniem mięso mielone stanie się bardziej giętkie i miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na posypanej mąką powierzchni podziel ciasto na 4 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na prostokąt lub owal.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powstały zwinięty arkusz jest cięty na wstążki wzdłuż długiej krawędzi o szerokości około 6-7 cm. Możesz ciąć zwykłym nożem lub specjalnym nożem do pizzy. Użyłem noża nie równego, ale prążkowanego, aby róże miały ładne krawędzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż trochę mielonego mięsa na jednej krawędzi wstążek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj mięso mielone wolną stroną paska. Krawędzie nie mogą być w ogóle ściśnięte lub ściśnięte w niektórych odstępach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Delikatnie zwiń paski za pomocą rolek, ściśnij krawędź rolki, aby się nie rozpadła. Mamy piękne róże.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj manti na parze. około 35-40 minut. Można to zrobić w specjalnej mantnicy lub podwójnym kotle. Jeśli jest Multicooker, ma specjalną miskę z otworami na dole. Potrzebujemy jej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Musisz gotować przez około 45-50 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj manti od razu, gdy są gorące. Smacznego!

Pozostałe manti można zamrozić i ugotować w razie potrzeby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy