skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto manti, potrzebujemy: mąki najwyższej jakości; zimna woda pitna; zimne mleko i sól.
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj sól i wymieszaj.
Krok 3:
W środku mieszanki mąki zrób wgłębienie. Wlej do niego zimną wodę i zimne mleko cienkim strumieniem.
Krok 4:
Zagnieść elastyczne, ale niezbyt ciasne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę wody lub posypując mąką. Ciasto zwinąć w kulkę.
Krok 5:
Przykryj folią spożywczą i odstaw na 20-25 minut.
Krok 6:
Farsz. Aby przygotować nadzienie na manti, potrzebujemy: mieszanego mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny( lub jednego rodzaju mięsa mielonego, wieprzowiny lub wołowiny, różne ludy używają różnych rodzajów mięsa mielonego w zależności od wyznania i tradycji); czosnek; chmiel-suneli; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 7:
Przełóż czosnek przez prasę. Połącz mięso mielone, czosnek, chmiel-suneli, mielony pieprz i przyprawy. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, zbierając je w bryłę i uderzając o miskę. Wskazane jest pokonanie mięsa mielonego około 10-15 razy. Z każdym uderzeniem mięso mielone stanie się bardziej giętkie i miękkie.
Krok 8:
Na posypanej mąką powierzchni podziel ciasto na 4 części.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą część ciasta na prostokąt lub owal.
Krok 10:
Powstały zwinięty arkusz jest cięty na wstążki wzdłuż długiej krawędzi o szerokości około 6-7 cm. Możesz ciąć zwykłym nożem lub specjalnym nożem do pizzy. Użyłem noża nie równego, ale prążkowanego, aby róże miały ładne krawędzie.
Krok 11:
Połóż trochę mielonego mięsa na jednej krawędzi wstążek.
Krok 12:
Przykryj mięso mielone wolną stroną paska. Krawędzie nie mogą być w ogóle ściśnięte lub ściśnięte w niektórych odstępach.
Krok 13:
Delikatnie zwiń paski za pomocą rolek, ściśnij krawędź rolki, aby się nie rozpadła. Mamy piękne róże.
Krok 14:
Gotuj manti na parze. około 35-40 minut. Można to zrobić w specjalnej mantnicy lub podwójnym kotle. Jeśli jest Multicooker, ma specjalną miskę z otworami na dole. Potrzebujemy jej.
Krok 15:
Musisz gotować przez około 45-50 minut.
Krok 16:
Podawaj manti od razu, gdy są gorące. Smacznego!
Pozostałe manti można zamrozić i ugotować w razie potrzeby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g