ciasto drożdżowe na Białach na mleku

Przygotowanie ciasta dla białych będzie wymagało najmniejszego wysiłku. Przygotowanie tego ciasta zajmie tylko 15 minut aktywnego czasu. Bielaki są bujne, miękkie, z chrupiącą skórką. Z tej porcji ciasta uzyskuje się 16 białych i wymaga 350 gramów mięsa mielonego.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 79 % 44 g
246 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wsyp drożdże i łyżkę cukru

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę. Gram 30-50. Umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pozostałą wodę do miski z drożdżami

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I zacznij dodawać mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodamy mąkę stopniowo. Za każdym razem dobrze ugniatając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy trudno będzie ugniatać łyżką, zaczynamy ugniatać rękami. Pamiętaj, aby naoliwić ręce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj kulkę ciasta i włóż do miski natłuszczonej. Przykryj miskę folią lub ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po półtorej godzinie ciasto wyrosło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zróbmy rozgrzewkę, ponownie przykryjemy ciasto i odstawimy na kolejne 1,5 godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To wszystko! Nasze ciasto jest gotowe, możesz gotować białe. Miłego gotowania!

ciasto można przygotować wieczorem. Po pierwszym okrążeniu włóż go do lodówki, a rano usmaż Biel.
to ciasto jest również idealne do smażonych ciast ze słodkim i pikantnym nadzieniem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy