skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto
Krok 2:
Do miski wsyp drożdże i łyżkę cukru
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę. Gram 30-50. Umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Krok 4:
Wlej pozostałą wodę do miski z drożdżami
Krok 5:
Dodaj mleko
Krok 6:
I olej roślinny.
Krok 7:
Wlej sól.
Krok 8:
I zacznij dodawać mąkę.
Krok 9:
Dodamy mąkę stopniowo. Za każdym razem dobrze ugniatając.
Krok 10:
Kiedy trudno będzie ugniatać łyżką, zaczynamy ugniatać rękami. Pamiętaj, aby naoliwić ręce.
Krok 11:
Uformuj kulkę ciasta i włóż do miski natłuszczonej. Przykryj miskę folią lub ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu.
Krok 12:
Po półtorej godzinie ciasto wyrosło.
Krok 13:
Zróbmy rozgrzewkę, ponownie przykryjemy ciasto i odstawimy na kolejne 1,5 godziny.
Krok 14:
To wszystko! Nasze ciasto jest gotowe, możesz gotować białe. Miłego gotowania!
ciasto można przygotować wieczorem. Po pierwszym okrążeniu włóż go do lodówki, a rano usmaż Biel.
to ciasto jest również idealne do smażonych ciast ze słodkim i pikantnym nadzieniem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g