prosta zupa szprotowa

oryginalne danie, przygotowywane szybko i przy minimalnych kosztach. Główne zalety zupy szprotowej to łatwość przygotowania i oryginalność. Danie nie wymaga dużych wydatków, ale okazuje się bardzo smaczne. Szproty dodają zupie pikanterii i niezwykłego smaku mgiełki.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
50 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

aby przygotować tę zupę, potrzebujesz bardzo niewielu prostych i niedrogich składników, ale w końcu otrzymujesz kompletne, a co najważniejsze pyszne danie!

wlej wodę do garnka i zagotuj. We wrzącej wodzie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wcześniej umyty ryż. Połowę marchewki kroimy w plasterki, a także wrzucamy do wrzącej wody. Drugą połowę wykorzystamy do smażenia.

podczas gotowania składników zajmie to około 15 minut, przygotowując smażenie. Na rozgrzanym do czerwoności oleju podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zieloną paprykę, następnie dodaj marchewkę startą na drobnej tarce i smaż, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj zmielony czarny pieprz do smażenia. Możesz również dodać inne przyprawy, które lubisz, odpowiednie do ryb.

gdy ziemniaki i ryż w rondlu będą miękkie, dodaj do zupy naszą pieczeń i gotuj przez kilka minut. Następnie włóż szproty ze słoika oddzielone od oleju do rondla. W smażeniu jest wystarczająco dużo oleju, nie ma potrzeby, aby zupa była zbyt tłusta. Sól zupę do smaku i wrzuć liść laurowy. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, a następnie zamknij pokrywkę, wyłącz kuchenkę i pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut. 

przed podaniem posyp zupę drobno posiekaną zieloną cebulą. Możesz również dodać koperek. 

możesz wrzucić jedną całą cebulę do zupy, na etapie gotowania ziemniaków, aby bulion był jeszcze bardziej nasycony. 

licząc dodatek szprotów do zupy, danie jest bardzo aromatyczne, o lekkim smaku mgiełki i świetnie nadaje się na codzienną kolację lub lunch. 

lepiej dodać całe szproty do zupy, aby danie było bardzo piękne podczas serwowania. A marchewki pokrojone w plasterki dodają zupie jasności i bogactwa.

słusznie tę zupę można uznać za danie rybne, ale w przeciwieństwie do zupy rybnej nie trzeba zawracać sobie głowy obieraniem i przetwarzaniem ryb. Szproty są już gotowe, pozostaje tylko wyjąć je ze słoika i można je włożyć do zupy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Natychmiastowy suchy ryż - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy