skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować tę zupę, potrzebujesz bardzo niewielu prostych i niedrogich składników, ale w końcu otrzymujesz kompletne, a co najważniejsze pyszne danie!
wlej wodę do garnka i zagotuj. We wrzącej wodzie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wcześniej umyty ryż. Połowę marchewki kroimy w plasterki, a także wrzucamy do wrzącej wody. Drugą połowę wykorzystamy do smażenia.
podczas gotowania składników zajmie to około 15 minut, przygotowując smażenie. Na rozgrzanym do czerwoności oleju podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zieloną paprykę, następnie dodaj marchewkę startą na drobnej tarce i smaż, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj zmielony czarny pieprz do smażenia. Możesz również dodać inne przyprawy, które lubisz, odpowiednie do ryb.
gdy ziemniaki i ryż w rondlu będą miękkie, dodaj do zupy naszą pieczeń i gotuj przez kilka minut. Następnie włóż szproty ze słoika oddzielone od oleju do rondla. W smażeniu jest wystarczająco dużo oleju, nie ma potrzeby, aby zupa była zbyt tłusta. Sól zupę do smaku i wrzuć liść laurowy. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, a następnie zamknij pokrywkę, wyłącz kuchenkę i pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut.
przed podaniem posyp zupę drobno posiekaną zieloną cebulą. Możesz również dodać koperek.
możesz wrzucić jedną całą cebulę do zupy, na etapie gotowania ziemniaków, aby bulion był jeszcze bardziej nasycony.
licząc dodatek szprotów do zupy, danie jest bardzo aromatyczne, o lekkim smaku mgiełki i świetnie nadaje się na codzienną kolację lub lunch.
lepiej dodać całe szproty do zupy, aby danie było bardzo piękne podczas serwowania. A marchewki pokrojone w plasterki dodają zupie jasności i bogactwa.
słusznie tę zupę można uznać za danie rybne, ale w przeciwieństwie do zupy rybnej nie trzeba zawracać sobie głowy obieraniem i przetwarzaniem ryb. Szproty są już gotowe, pozostaje tylko wyjąć je ze słoika i można je włożyć do zupy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Natychmiastowy suchy ryż - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g