skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zmiękczone masło ubić mikserem na lekką masę. Nie przestając ubijać masła, dodaj trochę cukru pudru Dodaj jajko, ubij, aż będzie gładkie.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Na posypanej mąką powierzchni zagnieść ciasto, aby nie przylegało do rąk. Podziel ciasto na części, uformuj każdą część w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 4:
Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 0,5 cm. Ułóż koła ciasta na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie (1-1, 5 cm). Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz kruche ciasteczka przez 10 minut. Schłodzić gotowe ciasteczka czekoladowe.
Krok 5:
Do nadzienia ubij zmiękczone masło mikserem. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier puder i wanilię. Dodaj mleko, ubij masło na puszystą masę.
Krok 6:
Przenieś powstały krem do worka do szprycowania. Zrób czekoladowe ciasteczka kanapkowe z nadzieniem-posmaruj kremem, połącz kruche ciasteczka po dwie sztuki.
Krok 7:
Domowe ciasteczka "Oreo" gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g