skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Używam tej soczewicy, jest dobrej jakości i szybko kiełkuje
Krok 2:
Sortuj od obcych cząstek
Krok 3:
Dobrze spłucz
Krok 4:
Przygotuj różowy roztwór maoganzovki
Krok 5:
Zalej wodą różaną i pozostaw na 3-5 minut
Krok 6:
Po spłukaniu ponownie zalej wodą 2/3 objętości słoika i pozostaw na 12 godzin do pęcznienia.
Krok 7:
Po 12 godzinach spuchnięte nasiona są myte i ponownie zalewane roztworem nadmanganianu potasu, dezynfekowane nasiona , myte, spuszczane .
Krok 8:
Pozostaw w szklanym słoju przykrytym luźno pokrywką do kiełkowania przez 10-12 godzin.
Krok 9:
Po wykluciu się nasion ponownie zdezynfekuj, umyj i dokładnie spuść ostatnią wodę. Nasiona są gotowe do spożycia
Krok 10:
Używamy do robienia sałatek, jemy samodzielnie, jemy z zimnymi potrawami.
kiełki najlepiej stosować rano na czczo lub mieszać z dowolnym zimnym jedzeniem. Nie zaleca się ich jedzenia w nocy, ich stymulujące działania nie pozwalają zasnąć.Przyzwyczajaj się do tego jedzenia stopniowo, z jedną, dwiema łyżeczkami dziennie.Muszą być dobrze przeżuwane, możesz użyć blendera, który ma problemy z zębami.
przed kiełkowaniem nasiona nadal lepiej je zdezynfekować.
więc zacznijmy
nasiona, dowolne, ale dziś mówimy o czarnej soczewicy-bieługi, posortuj, wlej do szklanego słoika na 1/4 objętości, zalej przygotowanym osobno, różowym roztworem nadmanganianu potasu, wymieszaj, pozostaw na 3-5 minut.
następnie spuść roztwór, spłucz nasiona 2-3 razy.
spłukane nasiona zalać wodą przefiltrowaną do 2/3 objętości słoika.
i pozostawić w temperaturze pokojowej, ale nie w bezpośrednim świetle
po 12 godzinach, gdy nasiona pęcznieją, powtórz procedurę dezynfekcji i płukania, spuść wodę i pozostaw na 10-12 godzin do kiełkowania, przykrywając pokrywką. aby nie było aktywnego parowania.
kiedy nasiona się wyklują są ponownie dezynfekowane i myte,ostatnia woda jest dokładnie spuszczana.
kiełki są gotowe do spożycia
możesz z nich korzystać przez 5 dni.
Przechowywać w temperaturze 2-5 stopni.
pojemnik, w którym sadzonki będą przechowywane, nie musi być szczelnie zamknięty pokrywką. muszą oddychać.
każdego ranka przed spożyciem sadzonki należy ponownie zdezynfekować, spłukać, a następnie użyć.
będą rosły w lodówce, ale jakość nie ulegnie pogorszeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g