kiełkowanie ziaren soczewicy

w celu poprawy metabolizmu, trawienia, aktywacji układu odpornościowego! Najzdrowsze jedzenie to kiełki, zdrowsze niż warzywa.Dwie łyżki kiełkujących nasion rano-dadzą zastrzyk energii na cały dzień. Jako pokarm stosuje się holistyczny żywy organizm. Dzisiaj zacznę przedstawiać wam technologię kiełkowania nasion.W domu możesz kiełkować-pszenica, soczewica, żyto, groszek ciecierzyca - są najbardziej bezpretensjonalne.
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 63 % 17 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Używam tej soczewicy, jest dobrej jakości i szybko kiełkuje

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortuj od obcych cząstek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze spłucz

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj różowy roztwór maoganzovki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej wodą różaną i pozostaw na 3-5 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po spłukaniu ponownie zalej wodą 2/3 objętości słoika i pozostaw na 12 godzin do pęcznienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 12 godzinach spuchnięte nasiona są myte i ponownie zalewane roztworem nadmanganianu potasu, dezynfekowane nasiona , myte, spuszczane .

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw w szklanym słoju przykrytym luźno pokrywką do kiełkowania przez 10-12 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po wykluciu się nasion ponownie zdezynfekuj, umyj i dokładnie spuść ostatnią wodę. Nasiona są gotowe do spożycia

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Używamy do robienia sałatek, jemy samodzielnie, jemy z zimnymi potrawami.

kiełki najlepiej stosować rano na czczo lub mieszać z dowolnym zimnym jedzeniem. Nie zaleca się ich jedzenia w nocy, ich stymulujące działania nie pozwalają zasnąć.Przyzwyczajaj się do tego jedzenia stopniowo, z jedną, dwiema łyżeczkami dziennie.Muszą być dobrze przeżuwane, możesz użyć blendera, który ma problemy z zębami.
przed kiełkowaniem nasiona nadal lepiej je zdezynfekować.
więc zacznijmy
nasiona, dowolne, ale dziś mówimy o czarnej soczewicy-bieługi, posortuj, wlej do szklanego słoika na 1/4 objętości, zalej przygotowanym osobno, różowym roztworem nadmanganianu potasu, wymieszaj, pozostaw na 3-5 minut.
następnie spuść roztwór, spłucz nasiona 2-3 razy.
spłukane nasiona zalać wodą przefiltrowaną do 2/3 objętości słoika.
i pozostawić w temperaturze pokojowej, ale nie w bezpośrednim świetle
po 12 godzinach, gdy nasiona pęcznieją, powtórz procedurę dezynfekcji i płukania, spuść wodę i pozostaw na 10-12 godzin do kiełkowania, przykrywając pokrywką. aby nie było aktywnego parowania.
kiedy nasiona się wyklują są ponownie dezynfekowane i myte,ostatnia woda jest dokładnie spuszczana.
kiełki są gotowe do spożycia
możesz z nich korzystać przez 5 dni.
Przechowywać w temperaturze 2-5 stopni.
pojemnik, w którym sadzonki będą przechowywane, nie musi być szczelnie zamknięty pokrywką. muszą oddychać.
każdego ranka przed spożyciem sadzonki należy ponownie zdezynfekować, spłukać, a następnie użyć.
będą rosły w lodówce, ale jakość nie ulegnie pogorszeniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy