orzechy włoskie w cukrze

słodkie orzechy z chrupiącą skórką to łatwy, pyszny i zdrowy deser. Łatwość przygotowania, wynik Bardzo smaczne orzechy włoskie w cukrze dla miłośników czegoś do żucia.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 40 % 33 g
węglowodany 50 % 41 g
474 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zasypiamy cukier i gotujemy syrop cukrowy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A potem zasypiamy tam orzechy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wzmacniamy ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy woda się zagotuje, zdejmij rondel z ognia i dokładnie ugniataj, aż cukier pokryje nasze orzechy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż orzechy do wyschnięcia na blasze do pieczenia lub po prostu na arkuszu folii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czekamy, aż orzechy w cukrze całkowicie stwardnieją.

kolejny przepis na orzechy w cukrze:
w pojemniku, który można wykorzystać w kuchence mikrofalowej, wymieszaj orzechy, wodę i cukier. Ustawiamy najwyższą moc obsługiwaną przez model kuchenki mikrofalowej i gotujemy normalnie przez około 8 minut, aż cukier zamieni się w karmel.
podczas gotowania należy mieszać mieszaninę co dwie minuty.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż tam nasze orzechy, podzielone między sobą.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy