skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przygotuj rybę. Umyć, zdemontować na filet, usunąć górną folię. Do sosu wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i dodaj do niego mieszankę przypraw i sól. Na stole rozkładamy folię, kładziemy rybę na wierzchu i pocieramy sokiem z przyprawami. Gotową rybę ostrożnie zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki do marynowania na 1 godzinę (możesz więcej). Podczas gdy ryba jest marynowana, zajmiemy się cukinią. Myjemy je i kroimy wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Posiekaj czosnek i dodaj do cukinii, dopraw solą, pieprzem (możesz dodać ulubioną mieszankę przypraw) i olejem roślinnym, wszystko wymieszaj i pozostaw do nasączenia naszymi aromatami. Smażyć marynowaną rybę i cukinię na upieczonych węglach na złoty kolor, około 10-15 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g