imbir w cukrze
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na początek korzeń imbiru należy obrać
Krok 3:
I pokrój na cienkie kawałki.
Krok 4:
Umieść imbir na patelni, zalej wodą i gotuj przez około godzinę, aż imbir będzie miękki. Z wody i cukru gotujemy syrop cukrowy.
Krok 5:
Ugotowany imbir kładziemy na sicie lub durszlaku i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć. Kawałki imbiru wkładamy do syropu cukrowego i gotujemy na dobrym ogniu, aż imbir stanie się przezroczysty i wchłonie cały cukier.
Krok 6:
Gorące kawałki imbiru zawijamy w cukier lub cukier puder.
Krok 7:
Do wyschnięcia układamy gotowe kawałki na arkuszu folii lub na blasze do pieczenia.
Krok 8:
Ponieważ deser ma specyficzny smak, polecam ugotować niewielką ilość za pierwszym razem. Tak więc, korzystając z tak prostego przepisu, otrzymujemy ciekawy przysmak-imbir w cukrze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g