zsiadłe mleko i śmietana
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
mleko doprowadzić do wrzenia w emaliowanym, szklanym lub ceramicznym naczyniu. Pozostaw do ostygnięcia w tym samym naczyniu do 40 stopni. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przykryj i gotuj w ciepłym miejscu. Prawidłowo wykonane zsiadłe mleko będzie białe. Skrzepy będą tej samej wielkości. Przechowywać nie dłużej niż 3 dni na górnej półce lodówki i przykryte.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g