zsiadłe mleko i śmietana

sfermentowany produkt mleczny prosto z dzieciństwa)). Jest to nie tylko napój odżywczy, ale także leczniczy. Nie chcę o chorobach, ale nadal zaleca się przyjmowanie takich chorób: zapalenie jelita grubego, zapalenie trzustki, zapalenie żołądka, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

mleko doprowadzić do wrzenia w emaliowanym, szklanym lub ceramicznym naczyniu. Pozostaw do ostygnięcia w tym samym naczyniu do 40 stopni. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przykryj i gotuj w ciepłym miejscu. Prawidłowo wykonane zsiadłe mleko będzie białe. Skrzepy będą tej samej wielkości. Przechowywać nie dłużej niż 3 dni na górnej półce lodówki i przykryte.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g

Podobne przepisy