pieczenie wieńca Wielkanocnego

bujny, jasny, bogaty, piękny - na Jasną niedzielę! Wieniec wielkanocny z ciasta drożdżowego jest doskonałym jasnym dodatkiem do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Do nadzienia możesz wziąć rodzynki lub inne suszone owoce, orzechy. Takie wypieki będą pyszną ozdobą świątecznego stołu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 76 % 44 g
266 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wianek wielkanocny z ciasta drożdżowego? Odmierz potrzebne produkty. Wyjmij sfermentowane mleko z lodówki wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Lekko podgrzej mleko. Weź mąkę pszenną nie niższą niż najwyższa klasa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto będzie lepiej rosło, a wypieki będą bujne i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw zrób ciasto. Dodaj do tego cukier i mąkę z całkowitej ilości. W misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę cukru i połowę (75 ml) ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 35 gramów przesianej mąki, mieszaj trzepaczką, aż znikną grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinna uzyskać jednorodną masę o konsystencji płynnej śmietany. Przykryj ciasto lekkim ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i lekko ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W głębokiej, obszernej misce ubij jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałe lekko ciepłe (nie gorące !) mleko, wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto zwiększyło swoją objętość, na powierzchni pojawiły się liczne bąbelki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ciasto do mieszanki jajeczno-mlecznej, lekko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sfermentowane mleko, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj stopione masło, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wsyp przesianą mąkę, najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto jest nadal bardzo lepkie. Resztę mąki posyp małymi porcjami, mieszając ciasto. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać nadmiernej ilości mąki, aby ciasto nie było zbyt strome.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rękami zagnieść ciasto. Okazuje się jednorodny, miękki, nie przylegający do dłoni. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 do 90 minut..

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Masło do nadzienia powinno być miękkie, więc pozostaw je wcześniej w temperaturze pokojowej. Zamiast kandyzowanych owoców można użyć rodzynek lub posiekanych suszonych owoców. Należy je wcześniej dobrze umyć, w razie potrzeby namoczyć w wodzie, osuszyć i drobno posiekać lub zmielić w blenderze.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto dopasowało się, zwiększając objętość 2,5 razy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Kandyzowane owoce pokroiłam na mniejsze kawałki. Ułóż kandyzowane owoce na całej powierzchni warstwy ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zwinąć ciasto wzdłuż w rolkę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zwiń rolkę w pierścień i ostrożnie przenieś na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Ściśnij końce rolki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ostrym nożem pokrój pierścień na 4 części, nie przecinając go do końca.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie pokrój każdą część na kolejne 4 segmenty, również bez przycinania do końca. W ten sposób otrzymasz 16 segmentów.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ostrożnie podnieś leżące obok siebie wycięte części ciasta i rozwiń je po przeciwnych stronach, tak aby cięcie znajdowało się na górze. Okazuje się, że kształt serca, podobny do bułki. A na zewnątrz ciasto przypomina wieniec.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Powtórz podobne kroki ze wszystkimi segmentami ciasta. Przykryj przyszłe ciasto folią spożywczą lub lekkim ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Z jajka przeznaczonego do smarowania ciasta na wierzchu oddziel połowę białka lukru. Resztę jajka lekko ubij z mlekiem, aż będzie gładkie.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto przed pieczeniem ubitym jajkiem.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Piecz wianek Wielkanocny w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25-30 minut, aż będzie rumiany. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę specyfikę działania piekarnika przy wyborze trybu i czasu gotowania. Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Opcjonalnie możesz dodatkowo udekorować ciasto lukrem.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przesiej cukier puder, aby usunąć ewentualne grudki.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Ubij białko widelcem, aż będzie gładkie.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Dodaj cukier puder, wymieszaj.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Kontynuuj pocieranie masy, jednocześnie dodając kropelki soku z cytryny. Konsystencja glazury powinna być płynna. Jeśli lukier jest gęsty, dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, dodaj cukier puder.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Udekoruj całkowicie schłodzone ciasto lukrem. Pozostaw na kilka minut, aby lukier wyschł.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Pokrój ciasto na porcje i podawaj na świątecznym stole. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy