skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wianek wielkanocny z ciasta drożdżowego? Odmierz potrzebne produkty. Wyjmij sfermentowane mleko z lodówki wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Lekko podgrzej mleko. Weź mąkę pszenną nie niższą niż najwyższa klasa.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto będzie lepiej rosło, a wypieki będą bujne i przewiewne.
Krok 3:
Najpierw zrób ciasto. Dodaj do tego cukier i mąkę z całkowitej ilości. W misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę cukru i połowę (75 ml) ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj 35 gramów przesianej mąki, mieszaj trzepaczką, aż znikną grudki.
Krok 5:
Powinna uzyskać jednorodną masę o konsystencji płynnej śmietany. Przykryj ciasto lekkim ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Krok 6:
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i lekko ostudź.
Krok 7:
W głębokiej, obszernej misce ubij jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Wlej pozostałe lekko ciepłe (nie gorące !) mleko, wymieszać.
Krok 9:
Ciasto zwiększyło swoją objętość, na powierzchni pojawiły się liczne bąbelki.
Krok 10:
Dodaj ciasto do mieszanki jajeczno-mlecznej, lekko wymieszaj.
Krok 11:
Wlej sfermentowane mleko, wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj stopione masło, wymieszaj.
Krok 13:
Wsyp przesianą mąkę, najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość.
Krok 14:
Ciasto jest nadal bardzo lepkie. Resztę mąki posyp małymi porcjami, mieszając ciasto. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać nadmiernej ilości mąki, aby ciasto nie było zbyt strome.
Krok 15:
Rękami zagnieść ciasto. Okazuje się jednorodny, miękki, nie przylegający do dłoni. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60 do 90 minut..
Krok 16:
Masło do nadzienia powinno być miękkie, więc pozostaw je wcześniej w temperaturze pokojowej. Zamiast kandyzowanych owoców można użyć rodzynek lub posiekanych suszonych owoców. Należy je wcześniej dobrze umyć, w razie potrzeby namoczyć w wodzie, osuszyć i drobno posiekać lub zmielić w blenderze.
Krok 17:
Ciasto dopasowało się, zwiększając objętość 2,5 razy.
Krok 18:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm.
Krok 19:
Kandyzowane owoce pokroiłam na mniejsze kawałki. Ułóż kandyzowane owoce na całej powierzchni warstwy ciasta.
Krok 20:
Zwinąć ciasto wzdłuż w rolkę.
Krok 21:
Zwiń rolkę w pierścień i ostrożnie przenieś na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Ściśnij końce rolki.
Krok 22:
Ostrym nożem pokrój pierścień na 4 części, nie przecinając go do końca.
Krok 23:
Następnie pokrój każdą część na kolejne 4 segmenty, również bez przycinania do końca. W ten sposób otrzymasz 16 segmentów.
Krok 24:
Ostrożnie podnieś leżące obok siebie wycięte części ciasta i rozwiń je po przeciwnych stronach, tak aby cięcie znajdowało się na górze. Okazuje się, że kształt serca, podobny do bułki. A na zewnątrz ciasto przypomina wieniec.
Krok 25:
Powtórz podobne kroki ze wszystkimi segmentami ciasta. Przykryj przyszłe ciasto folią spożywczą lub lekkim ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 26:
Z jajka przeznaczonego do smarowania ciasta na wierzchu oddziel połowę białka lukru. Resztę jajka lekko ubij z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 27:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto przed pieczeniem ubitym jajkiem.
Krok 28:
Piecz wianek Wielkanocny w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25-30 minut, aż będzie rumiany. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę specyfikę działania piekarnika przy wyborze trybu i czasu gotowania. Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie.
Krok 29:
Opcjonalnie możesz dodatkowo udekorować ciasto lukrem.
Krok 30:
Przesiej cukier puder, aby usunąć ewentualne grudki.
Krok 31:
Ubij białko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 32:
Dodaj cukier puder, wymieszaj.
Krok 33:
Kontynuuj pocieranie masy, jednocześnie dodając kropelki soku z cytryny. Konsystencja glazury powinna być płynna. Jeśli lukier jest gęsty, dodaj więcej soku z cytryny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, dodaj cukier puder.
Krok 34:
Udekoruj całkowicie schłodzone ciasto lukrem. Pozostaw na kilka minut, aby lukier wyschł.
Krok 35:
Pokrój ciasto na porcje i podawaj na świątecznym stole. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g