skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę z przyprawami, cynamonem, solą, dodaj cukier puder. Zetrzyj masło na mąkę. Porzeczki włożyć do miski, zalać koniakiem i dodać wanilię, odstawić na 10 minut. Lekko ubij jajko i wymieszaj z porzeczkami i koniakiem. Wymieszaj z mąką i masłem, szybko ugniatając miękkie ciasto.
Krok 2:
Ciasto zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 15-20 minut.
Krok 3:
Ciasto rozwałkować (przez papier do pieczenia lub posypać lekko mąką) na warstwę o grubości 0,5-0,75 cm i wyciąć kółka o średnicy 6 cm. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4:
Piec około 16-20 minut do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Schłodzić gotowe ciasteczka na ruszcie. W razie potrzeby posyp jeszcze ciepłe ciasteczka cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g