mały chleb Petit Bread

delikatne, miękkie, przewiewne małe pieczywo! Petit Bread to małe bochenki chleba. Ciasto jest bardzo smaczne, niezwykłe ze względu na dodanie mleka w proszku do ciasta - dokładnie suchego) takie pieczywo nie starzeje się przez długi czas. Smak nie przypomina białego chleba ani bułki-raczej bagietki, ale delikatniejszej). Bardzo wygodnie jest zabrać je w drogę, na przekąskę, dać dziecku do szkoły, zrobić hot doga z domową kiełbasą))) i bardzo, bardzo smacznie posmarować taki ciepły chleb masłem do porannej kawy...wspaniały smak i aromat)) Bardzo wygodne (tak jak ja) jest użycie Maszyny do chleba do wyrabiania ciasta. Jeśli nie, to po prostu jak zwykle zagniatamy ciasto)
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 78 % 46 g
261 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Olej powinien być miękki, woda ciepła. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Załaduj wszystkie produkty do wypiekacza do chleba. Najpierw wszystko jest suche, potem płynne. Wlać drożdże na mąkę. Jeśli nie ma wypiekacza do chleba, najpierw wymieszaj drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Pozostawmy na 10 minut. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i mleko w proszku. Wlej mieszaninę drożdży do mieszanki mąki i ugniataj. Następnie wymieszaj masło. Wszystko dobrze zagnieść. Uformuj Kolobok, przykryj ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny na podejście).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cóż, jeśli robimy to w wypiekaczu do chleba, zasypiamy produkty-i ustawiamy program & quot; ciasto & quot;. Trwa 1,5 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto nasze ciasto na koniec programu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na identyczne kulki, skrop wodą i pozostaw na 20 minut. (podzieliłem się na "oko", ale potem zważyłem gotowy chleb i okazało się, że wszystkie są takie same-60-62 gramy)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie za pomocą wałka do ciasta lub rąk rozwałkuj ciasto i mocno zwiń rolką. Robimy to ze wszystkimi kulkami)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową, rozłóż chleb, wykonaj nacięcia ostrym nożem, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na 30-40 minut, aż ciasto się powiększy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tutaj chleb wzrósł, wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut, temperatura wynosi 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mały chleb - Petit Bread jest gotowy!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bardzo smaczny ciepły chleb z masłem i serem))

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zadzwoń do wszystkich wkrótce na śniadanie i niech początek dnia będzie delikatny i przyjemny) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy