Pizza Calzone z wędzonymi kiełbaskami i grzybami

Włoski klasyk na twoim biurku! Proste, szybkie i smaczne. Calzone po włosku oznacza "spodnie". Jest to zamknięta pizza z cienkiego ciasta z dużą ilością nadzienia. Taka pizza jest często pieczona w środkowych i południowych regionach Włoch. Nadzienie calzone może być dowolne, nawet słodkie. Tradycyjnie wkładano do niego wszystko, co znaleziono w gospodarstwie. Najważniejsze, żeby nie zapomnieć o serze!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 46 % 19 g
221 kcal
IG: 5 / 16 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj bazylię i włóż do sosu. Wymieszaj i odłóż na bok-pozwól mu się zaparzyć. Zróbmy test. Wlej ciepłą wodę do miski, włóż sól, cukier i drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. W połowie ugniatania wlej oliwę z oliwek. Bez jajek, bez mleka i kefiru!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz ugniatać ciasto w misce, możesz na stole. Nie daj się ponieść mące, w przeciwnym razie ciasto zatka się i będzie twarde. Zajęło mi dokładnie 250 g mąki. Oto takie ciasto. Wkładamy go do miski, przykrywamy wilgotną szmatką i usuwamy w ciepłe miejsce na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Grzyby siekamy i lekko smażymy na oleju. Pieczarki i boczniaki nigdy nie myję, po prostu wycieram wilgotną szmatką. Następnie są smażone, a nie duszone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kiełbaski na łaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oliwki na kilka części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pomidory odbarwiamy i kroimy w plastry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto nasze przyszło i chce się wydostać!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włącz piekarnik na maksimum (mam 220 stopni). Wyjmij ciasto z miski, podziel na dwie części. Ugniatamy każdą część i zwijamy w cienki okrąg.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj sosem cienką warstwą połowę koła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie układamy nadzienie warstwami, zaczynając od kiełbas.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Grzyby

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Oliwki i pomidory.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp serem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nadzienie jest dobrze wciśnięte, przykryte drugą połową ciasta i ostrożnie ściśnięte warkoczem, aby nasz sos nie wyciekł i pozostał w środku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Kładziemy spodnie na blasze do pieczenia (moja jest wyłożona blachą do pieczenia), wykonujemy kilka cięć.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj wierzch sosem i włóż blachę do nagrzanego piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nie musisz rozstawiać pizzy! To kolejna różnica w stosunku do rosyjskiego ciasta. Pieczemy przez około 20 minut, aż brzegi zaczną się złocić. Najważniejsze jest, aby nie dusić się w tym czasie od oszałamiającego zapachu! :)) Robi to samo z drugą połową testu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż nasze dzieło na dużym, pięknym naczyniu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Kroimy na porcje i traktujemy wszystkie domowe do białego wina i włoskich piosenek! Udanego pieczenia i smacznego! P. S. Jeśli twój piekarnik jest duży, możesz upiec obie pizze jednocześnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy