skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów.
Krok 2:
Posiekaj bazylię i włóż do sosu. Wymieszaj i odłóż na bok-pozwól mu się zaparzyć. Zróbmy test. Wlej ciepłą wodę do miski, włóż sól, cukier i drożdże.
Krok 3:
Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę.
Krok 4:
Ugniataj ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. W połowie ugniatania wlej oliwę z oliwek. Bez jajek, bez mleka i kefiru!
Krok 5:
Możesz ugniatać ciasto w misce, możesz na stole. Nie daj się ponieść mące, w przeciwnym razie ciasto zatka się i będzie twarde. Zajęło mi dokładnie 250 g mąki. Oto takie ciasto. Wkładamy go do miski, przykrywamy wilgotną szmatką i usuwamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 6:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Grzyby siekamy i lekko smażymy na oleju. Pieczarki i boczniaki nigdy nie myję, po prostu wycieram wilgotną szmatką. Następnie są smażone, a nie duszone.
Krok 7:
Pokrój kiełbaski na łaty.
Krok 8:
Oliwki na kilka części.
Krok 9:
Zetrzyj ser.
Krok 10:
Pomidory odbarwiamy i kroimy w plastry.
Krok 11:
Ciasto nasze przyszło i chce się wydostać!
Krok 12:
Włącz piekarnik na maksimum (mam 220 stopni). Wyjmij ciasto z miski, podziel na dwie części. Ugniatamy każdą część i zwijamy w cienki okrąg.
Krok 13:
Posmaruj sosem cienką warstwą połowę koła.
Krok 14:
Następnie układamy nadzienie warstwami, zaczynając od kiełbas.
Krok 15:
Grzyby
Krok 16:
Oliwki i pomidory.
Krok 17:
Posyp serem.
Krok 18:
Nadzienie jest dobrze wciśnięte, przykryte drugą połową ciasta i ostrożnie ściśnięte warkoczem, aby nasz sos nie wyciekł i pozostał w środku.
Krok 19:
Kładziemy spodnie na blasze do pieczenia (moja jest wyłożona blachą do pieczenia), wykonujemy kilka cięć.
Krok 20:
Posmaruj wierzch sosem i włóż blachę do nagrzanego piekarnika.
Krok 21:
Nie musisz rozstawiać pizzy! To kolejna różnica w stosunku do rosyjskiego ciasta. Pieczemy przez około 20 minut, aż brzegi zaczną się złocić. Najważniejsze jest, aby nie dusić się w tym czasie od oszałamiającego zapachu! :)) Robi to samo z drugą połową testu.
Krok 22:
Rozłóż nasze dzieło na dużym, pięknym naczyniu.
Krok 23:
Kroimy na porcje i traktujemy wszystkie domowe do białego wina i włoskich piosenek! Udanego pieczenia i smacznego! P. S. Jeśli twój piekarnik jest duży, możesz upiec obie pizze jednocześnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g