skład / składniki
metoda gotowania
ubij jajka z gotowanym skondensowanym mlekiem przez 1-2 minuty, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto łyżką i odstawić na pół godziny. Na kalce technicznej lub papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 22-24 cm i rozłóż ciasto łyżką na papierze w okręgu. Mam 6 kręgów (odpowiednio 6 ciast). Każde okrążenie ciasta piecze się przez 10 minut w 180 stopniach (do karmelowego koloru).
krem może być dowolny. Zrobiłam krem. Rozcieńczyć skrobię niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i wlej skrobię cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Dodaj cukier. Gotuj, aż zgęstnieje. Ochładzać. Ubij masło i dodaj trochę kremu. Ubijaj, aż krem stanie się przewiewny, dodaj wanilinę.
posmaruj ciasta kremem, możesz posypać pokruszone orzechy na śmietanie między warstwami ciasta. A także udekoruj boki ciasta orzechami. Na wierzchu lukier. Ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g