skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Margaryna, mleko, cukier, sól i olej roślinny wymieszać w rondlu. Postaw na mały ogień. Nie gotować. Margaryna i cukier powinny się stopić.
Krok 2:
Przenieś stopioną mieszaninę do głębokiego pojemnika. Dodaj śmietanę. Wymieszać.
Krok 3:
Dodaj mąkę (najpierw około 2 szklanek) i drożdże. Mieszać. Stopniowo dodając mąkę, nadal wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od jej jakości, tj. możesz potrzebować więcej lub mniej niż podana ilość. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. W takim przypadku powinien być miękki i elastyczny.
Krok 4:
Posyp Pojemnik mąką. Rozłóż tam ciasto, przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia.
Krok 5:
Po około 40-50 minutach ciasto zwiększy swoją objętość 2 razy. Ugniataj, zostaw na drugą wspinaczkę.
Krok 6:
Po raz drugi ciasto wzrośnie szybciej. Ugniatamy i możesz zrobić bułki.
Krok 7:
Posyp stół mąką. Podziel ciasto na 4 części.
Krok 8:
Weź jedną część, rozwałkuj o grubości 0,5 mm.lekko posmaruj olejem roślinnym.
Krok 9:
Posyp cukrem i makiem.
Krok 10:
Ciasto zwijamy w rolkę
Krok 11:
Cięcie o grubości około 3 cm ściśnij jedną stronę-będzie to dół. Rozłóż wierzch bułki
Krok 12:
Pozostaw na 15 minut. Następnie rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posmaruj bułki ubitym jajkiem. Piec w piekarniku do zrumienienia.
Krok 13:
Gotowe bułeczki posmaruj masłem.
Krok 14:
Robiłam 50/50 z cynamonem i z makiem
Krok 15:
Miłego picia herbaty
ta liczba składników daje około 35 bułek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal / 100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g