bułeczki z makiem

aromatyczne i przewiewne bułeczki z makiem... co może być lepszego?!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 65 % 39 g
307 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Margaryna, mleko, cukier, sól i olej roślinny wymieszać w rondlu. Postaw na mały ogień. Nie gotować. Margaryna i cukier powinny się stopić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś stopioną mieszaninę do głębokiego pojemnika. Dodaj śmietanę. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę (najpierw około 2 szklanek) i drożdże. Mieszać. Stopniowo dodając mąkę, nadal wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od jej jakości, tj. możesz potrzebować więcej lub mniej niż podana ilość. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. W takim przypadku powinien być miękki i elastyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp Pojemnik mąką. Rozłóż tam ciasto, przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu do podnoszenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po około 40-50 minutach ciasto zwiększy swoją objętość 2 razy. Ugniataj, zostaw na drugą wspinaczkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po raz drugi ciasto wzrośnie szybciej. Ugniatamy i możesz zrobić bułki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp stół mąką. Podziel ciasto na 4 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź jedną część, rozwałkuj o grubości 0,5 mm.lekko posmaruj olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp cukrem i makiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto zwijamy w rolkę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cięcie o grubości około 3 cm ściśnij jedną stronę-będzie to dół. Rozłóż wierzch bułki

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw na 15 minut. Następnie rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posmaruj bułki ubitym jajkiem. Piec w piekarniku do zrumienienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe bułeczki posmaruj masłem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Robiłam 50/50 z cynamonem i z makiem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłego picia herbaty

ta liczba składników daje około 35 bułek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal / 100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy