wielkanocne ciasto na suchych drożdżach od Aleksieja

oryginalny przepis na delikatne ciasto wielkanocne. Spróbować)
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 48 g
294 kcal
IG: 2 / 13 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Stawiamy ciasto. Do ciepłego mleka (30-40 stopni Celsjusza) dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, mieszamy i wkładamy drożdże. Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto jest odpowiednie, oddziel białka od żółtek, włóż jedno białko do lodówki (potrzebujemy go do glazury). Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym (50 gramów cukru również rezerwujemy na lukier) i oddzielnie ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ubite żółtka, olej roślinny, stopione masło, białka i mąkę do ciasta, dobrze wymieszaj. Przykryj i wyczyść w ciepłym miejscu na dwie godziny. Ciasto powinno się podwoić. Gdy ciasto rośnie, namocz rodzynki w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij rodzynki z wody i dodaj do ciasta. Układamy na formularzach, wypełniając ciastem 2/3.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw ciasto na kolejną godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Po przekłuciu szpikulec powinien pozostać suchy. Jeśli podczas gotowania górna część ciasta zostanie spalona, będzie można przykryć papierem do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy lukier. Ubij białko z cukrem i włóż do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy ciasta z piekarnika i rozprowadzamy glazurę na gorąco. Posypałem też posypką do ciasta. Wielkanocne ciasto jest gotowe. Dziękuję za bycie ze mną, przeczytanie przepisu i obejrzenie mojego filmu. Na razie wszystkim i wraz z nadchodzącym Dniem jasnej Wielkanocy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy