skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Stawiamy ciasto. Do ciepłego mleka (30-40 stopni Celsjusza) dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, mieszamy i wkładamy drożdże. Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 2:
Gdy ciasto jest odpowiednie, oddziel białka od żółtek, włóż jedno białko do lodówki (potrzebujemy go do glazury). Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym (50 gramów cukru również rezerwujemy na lukier) i oddzielnie ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę.
Krok 3:
Dodaj ubite żółtka, olej roślinny, stopione masło, białka i mąkę do ciasta, dobrze wymieszaj. Przykryj i wyczyść w ciepłym miejscu na dwie godziny. Ciasto powinno się podwoić. Gdy ciasto rośnie, namocz rodzynki w wodzie.
Krok 4:
Wyciśnij rodzynki z wody i dodaj do ciasta. Układamy na formularzach, wypełniając ciastem 2/3.
Krok 5:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw ciasto na kolejną godzinę.
Krok 6:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Po przekłuciu szpikulec powinien pozostać suchy. Jeśli podczas gotowania górna część ciasta zostanie spalona, będzie można przykryć papierem do pieczenia.
Krok 7:
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy lukier. Ubij białko z cukrem i włóż do lodówki.
Krok 8:
Wyjmujemy ciasta z piekarnika i rozprowadzamy glazurę na gorąco. Posypałem też posypką do ciasta. Wielkanocne ciasto jest gotowe. Dziękuję za bycie ze mną, przeczytanie przepisu i obejrzenie mojego filmu. Na razie wszystkim i wraz z nadchodzącym Dniem jasnej Wielkanocy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g