ciasto miodowe

delikatne ciasto rozjaśni uroczystość lub rodzinny wieczór! Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia! Miłego picia herbaty!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 61 % 28 g
242 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lekko ubij jajka z cukrem i płynnym miodem. Dodaj sodę gaszoną (lub proszek do pieczenia).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę i zagnieść miękkie plastikowe ciasto. Z powodu miodu może lekko przylegać do dłoni. Podziel ciasto na 3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każdą z części rozwałkuj na posypanym mąką stole w prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm (wygodnie jest rozwałkować natychmiast na pergaminie, który następnie wystarczy przenieść na blachę do pieczenia). Pokrój warstwę w paski o szerokości 1-1, 5 cm i rozsuń, aby nie sklejały się podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz paski w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż będą rumiane (około 5-6 minut). Wyjmij i przyciąć na gorąco do pożądanego rozmiaru. zrób to również z pozostałymi częściami testu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do śmietany ubij śmietanę z cukrem, dodaj masę twarogową i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę folią lub folią, aby zwisały krawędzie. Połóż warstwę kremu na dole i na wierzchu patyczków, a następnie powtórz warstwy do góry formy. Zawiń krawędzie folii i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. W tym czasie wilgoć z kwaśnej śmietany nasiąknie paluszkami, staną się miękkie, a śmietana się zagęści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż wierzch ciasta, przykryj płaską deską do krojenia i ostrożnie odwróć, zdejmij folię. Udekoruj siatką rozpuszczonej czekolady. Przenieś ciasto na półmisek i udekoruj jagodami i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy