skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lekko ubij jajka z cukrem i płynnym miodem. Dodaj sodę gaszoną (lub proszek do pieczenia).
Krok 2:
Dodaj mąkę i zagnieść miękkie plastikowe ciasto. Z powodu miodu może lekko przylegać do dłoni. Podziel ciasto na 3 części.
Krok 3:
Każdą z części rozwałkuj na posypanym mąką stole w prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm (wygodnie jest rozwałkować natychmiast na pergaminie, który następnie wystarczy przenieść na blachę do pieczenia). Pokrój warstwę w paski o szerokości 1-1, 5 cm i rozsuń, aby nie sklejały się podczas pieczenia.
Krok 4:
Piecz paski w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż będą rumiane (około 5-6 minut). Wyjmij i przyciąć na gorąco do pożądanego rozmiaru. zrób to również z pozostałymi częściami testu.
Krok 5:
Do śmietany ubij śmietanę z cukrem, dodaj masę twarogową i wymieszaj.
Krok 6:
Przykryj formę folią lub folią, aby zwisały krawędzie. Połóż warstwę kremu na dole i na wierzchu patyczków, a następnie powtórz warstwy do góry formy. Zawiń krawędzie folii i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. W tym czasie wilgoć z kwaśnej śmietany nasiąknie paluszkami, staną się miękkie, a śmietana się zagęści.
Krok 7:
Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż wierzch ciasta, przykryj płaską deską do krojenia i ostrożnie odwróć, zdejmij folię. Udekoruj siatką rozpuszczonej czekolady. Przenieś ciasto na półmisek i udekoruj jagodami i miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g