krzyżowe bułeczki wielkanocne z rodzynkami

te bułeczki rozjaśnią świąteczną herbatę Twojej rodziny na Wielkanoc! Te małe, pełne rodzynek, bardzo eleganckie bułeczki krzyżowe to tradycyjne wielkanocne wypieki w Anglii. Zwyczajowo je się je na gorąco, świeżo upieczone, z masłem. Są bardzo aromatyczne, smaczne i nie są trudne do wykonania. Na górze są ozdobione paskami ciasta w kształcie krzyża.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 78 % 49 g
277 kcal
IG: 8 / 12 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj drożdże, 1 łyżkę. cukier i 50 ml. ciepłej wody. Niech się spieni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać 450 mąki z solą i przyprawami. Dodaj 40 gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło podgrzej razem z mlekiem, aby masło całkowicie się rozpuściło, ostudź, aż będzie ciepłe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    1 wstrząśnij jajkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj oba rodzaje rodzynek i suszone wiśnie. Zalać wrzącą wodą i dobrze osuszyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skórkę pomarańczową do mieszanki mąki, zrób lejek na środku i wlej rozcieńczone drożdże.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jajko, mleko z masłem i suszone owoce i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wydaje się zbyt strome, dodaj trochę mleka. Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel go na 12 części i uformuj kulki. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw na 35-40 minut. Bułeczki powinny podwoić się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ze 100 gramów mąki i kilku łyżek wody zagnieść ciasto do dekoracji. Powinien być elastyczny i łatwy do rozwinięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwiń z niego cienkie wici.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wschodzące bułki posmaruj luźnym jajkiem. Przyklej na nich wici ciasta krzyż na krzyżu i ponownie posmaruj jajkiem. Piec bułki krzyżowe przez 15 minut w 220 stopniach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas pieczenia bułek przygotuj lepki lukier. Aby to zrobić, wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do niego 2 łyżki. łyżki cukru i gotuj, aż się rozpuści, około 5 minut. Posmaruj gotowe bułki lukrem i natychmiast podawaj je na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Suszone wiśnie - 290   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy