skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj drożdże, 1 łyżkę. cukier i 50 ml. ciepłej wody. Niech się spieni.
Krok 2:
Przesiać 450 mąki z solą i przyprawami. Dodaj 40 gramów cukru.
Krok 3:
Masło podgrzej razem z mlekiem, aby masło całkowicie się rozpuściło, ostudź, aż będzie ciepłe.
Krok 4:
1 wstrząśnij jajkiem.
Krok 5:
Przygotuj oba rodzaje rodzynek i suszone wiśnie. Zalać wrzącą wodą i dobrze osuszyć.
Krok 6:
Dodaj skórkę pomarańczową do mieszanki mąki, zrób lejek na środku i wlej rozcieńczone drożdże.
Krok 7:
Dodaj jajko, mleko z masłem i suszone owoce i wymieszaj.
Krok 8:
Zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wydaje się zbyt strome, dodaj trochę mleka. Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 9:
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 10:
Podziel go na 12 części i uformuj kulki. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw na 35-40 minut. Bułeczki powinny podwoić się.
Krok 11:
Ze 100 gramów mąki i kilku łyżek wody zagnieść ciasto do dekoracji. Powinien być elastyczny i łatwy do rozwinięcia.
Krok 12:
Rozwiń z niego cienkie wici.
Krok 13:
Wschodzące bułki posmaruj luźnym jajkiem. Przyklej na nich wici ciasta krzyż na krzyżu i ponownie posmaruj jajkiem. Piec bułki krzyżowe przez 15 minut w 220 stopniach.
Krok 14:
Podczas pieczenia bułek przygotuj lepki lukier. Aby to zrobić, wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do niego 2 łyżki. łyżki cukru i gotuj, aż się rozpuści, około 5 minut. Posmaruj gotowe bułki lukrem i natychmiast podawaj je na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g