skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto twarogowe. Dodaj zmiękczone masło do przesianej mąki i posiekaj mieszaninę nożem do miękkości.
Krok 2:
Do powstałej masy dodaj twaróg, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zagniataj elastyczne ciasto.
Krok 3:
Podziel ciasto na dwie części, naprzemiennie rozwałkuj każdą część o grubości 3 mm i pokrój nożem w paski.
Krok 4:
Przecinamy każdy pasek ciasta nożem, nie osiągając krawędzi 1 cm, na osobne paski o szerokości 5-6 mm.
Krok 5:
Przekręć rolkę i uformuj ciasteczka w kształcie ośmiornicy. Rozłóż ciasteczka na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 6:
Posyp ciasteczka cynamonem, makiem lub inną przyprawą do smaku.
Krok 7:
Wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut.
Krok 8:
Nasze domowe ciasteczka z twarogiem są gotowe. Ma ciekawy wygląd i dosłownie rozpływa się w ustach. Podawaj ten niesamowity przysmak na herbatę, kakao lub poranną kawę.
Krok 9:
Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g