skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej olej roślinny. Drobno posiekaj i smaż cebulę przez 2-3 minuty.
Krok 2:
Dodaj mięso mielone do cebuli. Rozbij go na małe kawałki (ale nie na kurz).
Krok 3:
Dodaj bulion.
Krok 4:
Doprowadzić do wrzenia.
Krok 5:
Wlej makaron do mięsa. Makaron nie powinien być pokryty bulionem. Wymieszać. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż makaron będzie Al Dente. Podczas gotowania wymieszaj kilka razy. Możesz użyć swojego ulubionego makaronu. Mam spirale.
Krok 6:
Zrób zasmażkę: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, smaż na złoty kolor.
Krok 7:
Następnie dodaj zimne (!) mleko. Energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj wszystkie przyprawy. Sól do smaku. Ja zamiast soli użyłam & quot; uniwersalnej przyprawy". Możesz użyć kostek bulionowych.
Krok 8:
Pokrojony w kostkę ser. Dodaj do sosu. Okresowo mieszaj. Jeśli sos nie jest całkowicie jednorodny, użyj blendera.
Krok 9:
Wymieszaj makaron z sosem.
Krok 10:
Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Mam patelnię do ciasta (będzie się obracać), więc ser kładę na dnie. Jeśli masz zwykły, posyp serem 20 minut później. jak włożyć naczynie do piekarnika.
Krok 11:
Włóż makaron do formy. Przykryj papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C-200°C przez 40 minut. Możesz umieścić w zimnym piekarniku, ale wtedy czas gotowania wydłuży się.
Krok 12:
Wyjmij z piekarnika i zetrzyj ser na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g