Mac i ser i mięso mielone

to mieszanka naszego rodzimego makaronu granatowego i amerykańskiego Mac & Cheese. Gotowanie nie jest trudne, a smak jest znacznie bogatszy.
NatafkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 19 % 4 g
137 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej olej roślinny. Drobno posiekaj i smaż cebulę przez 2-3 minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mięso mielone do cebuli. Rozbij go na małe kawałki (ale nie na kurz).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj bulion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej makaron do mięsa. Makaron nie powinien być pokryty bulionem. Wymieszać. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż makaron będzie Al Dente. Podczas gotowania wymieszaj kilka razy. Możesz użyć swojego ulubionego makaronu. Mam spirale.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób zasmażkę: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, smaż na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj zimne (!) mleko. Energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj wszystkie przyprawy. Sól do smaku. Ja zamiast soli użyłam & quot; uniwersalnej przyprawy". Możesz użyć kostek bulionowych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrojony w kostkę ser. Dodaj do sosu. Okresowo mieszaj. Jeśli sos nie jest całkowicie jednorodny, użyj blendera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj makaron z sosem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Mam patelnię do ciasta (będzie się obracać), więc ser kładę na dnie. Jeśli masz zwykły, posyp serem 20 minut później. jak włożyć naczynie do piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż makaron do formy. Przykryj papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C-200°C przez 40 minut. Możesz umieścić w zimnym piekarniku, ale wtedy czas gotowania wydłuży się.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij z piekarnika i zetrzyj ser na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy