ciasta na kremowej margarynie

ciasta z tym przepisem są zawsze dostępne! Najsmaczniejsze ciasta wielkanocne-domowe! Tak, ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale są tego warte! Na wyjściu jest 9 ciasteczek.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 75 % 51 g
324 kcal
IG: 2 / 4 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty: podgrzej mleko, wyjmij jajka i margarynę z lodówki, opłucz rodzynki i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób ciasto: w ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki cukru, 4 szklanki przesianej mąki. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1-1, 5 godziny w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żółtka, pojedynczo, delikatnie oddzielaj od białek. Białka włożyć do lodówki. Podzieliłem białka na dwie części, ponieważ 3 białka wystarczą, aby uzyskać lukier białkowy dla tej liczby ciast wielkanocnych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielić żółtka z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto zacznie się osiadać, zmiel margarynę (miękką) z pozostałą mąką i solą, wlej koniak, mieszankę żółtkową, ciasto i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto bezpośrednio na stole, aby nie przykleiło się do rąk, dodać rodzynki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, odstaw 2 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij formy ciastem o około jedną trzecią, odstaw na odległość (kładę na kuchence z włączonym piekarnikiem - więc ciasta szybciej rosną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto w foremkach zwiększy swoją objętość, włóż do piekarnika i piecz na średnim ogniu przez 30-40 minut, w zależności od wielkości foremek i szybkości zrumienienia ciast. Moja druga blacha do pieczenia z ciastami została upieczona znacznie szybciej, chociaż piekarnik został wcześniej włączony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasta z piekarnika i połóż je na boku, aby odpocząć. Rozkładam koc na stole, na nim pergamin i układam ciasta wielkanocne. Więc leżą, aż całkowicie ostygną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Białka wyjąć z lodówki i ze szczyptą soli ubić, dodać cukier, jeszcze raz ubić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uwolnij ciasta z papieru i przykryj lukrem, po prostu zanurzam je w pojemniku z białkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasta są gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaje tylko je ozdobić!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal / 100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy