skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty: podgrzej mleko, wyjmij jajka i margarynę z lodówki, opłucz rodzynki i osusz.
Krok 2:
Zrób ciasto: w ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki cukru, 4 szklanki przesianej mąki. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1-1, 5 godziny w ciepłym miejscu.
Krok 3:
Żółtka, pojedynczo, delikatnie oddzielaj od białek. Białka włożyć do lodówki. Podzieliłem białka na dwie części, ponieważ 3 białka wystarczą, aby uzyskać lukier białkowy dla tej liczby ciast wielkanocnych.
Krok 4:
Zmielić żółtka z cukrem.
Krok 5:
Gdy ciasto zacznie się osiadać, zmiel margarynę (miękką) z pozostałą mąką i solą, wlej koniak, mieszankę żółtkową, ciasto i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mąkę.
Krok 6:
Zagnieść ciasto bezpośrednio na stole, aby nie przykleiło się do rąk, dodać rodzynki. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, odstaw 2 razy.
Krok 7:
Wypełnij formy ciastem o około jedną trzecią, odstaw na odległość (kładę na kuchence z włączonym piekarnikiem - więc ciasta szybciej rosną.
Krok 8:
Gdy ciasto w foremkach zwiększy swoją objętość, włóż do piekarnika i piecz na średnim ogniu przez 30-40 minut, w zależności od wielkości foremek i szybkości zrumienienia ciast. Moja druga blacha do pieczenia z ciastami została upieczona znacznie szybciej, chociaż piekarnik został wcześniej włączony.
Krok 9:
Wyjmij ciasta z piekarnika i połóż je na boku, aby odpocząć. Rozkładam koc na stole, na nim pergamin i układam ciasta wielkanocne. Więc leżą, aż całkowicie ostygną.
Krok 10:
Białka wyjąć z lodówki i ze szczyptą soli ubić, dodać cukier, jeszcze raz ubić.
Krok 11:
Uwolnij ciasta z papieru i przykryj lukrem, po prostu zanurzam je w pojemniku z białkiem.
Krok 12:
Ciasta są gotowe.
Krok 13:
Pozostaje tylko je ozdobić!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g