pasek Aleksandra z lukrem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
- zmiękcz masło i ubij je mikserem z jajkiem, cukrem zwykłym i waniliowym.
- dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i solą. Palcami wymieszaj mąkę z mieszanką masła, aby uzyskać miękisz. Zbierz okruchy w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia w warstwę, aby dopasować blachę do pieczenia, ostrożnie wzdłuż krawędzi wzdłuż linijki. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia, zdejmij górną kartkę papieru.
- piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 12-15 minut.
- pokrój upieczoną tortillę na dwie równe części. Odłóż 2 łyżki. dżem, pozostały dżem równomiernie na jednej części tortilli. Połóż drugą część na wierzchu i lekko dociśnij.
- nasmaruj powierzchnię odłożonym dżemem. Ważne jest, aby robić to wszystko, gdy tortille są ciepłe.
- wymieszaj cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby uzyskać płynną masę. Odłóż kilka łyżek i wymieszaj z kakao.
- polej ciastka pokryte dżemem powstałym lukrem i pokrój w paski. Na wierzch lukru ze strzykawki do gotowania lub papierowego "kornety" wyciśnij paski ciemnego lukru kakaowego. Niech glazura całkowicie stwardnieje. Smacznego!
- dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i solą. Palcami wymieszaj mąkę z mieszanką masła, aby uzyskać miękisz. Zbierz okruchy w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia w warstwę, aby dopasować blachę do pieczenia, ostrożnie wzdłuż krawędzi wzdłuż linijki. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia, zdejmij górną kartkę papieru.
- piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 12-15 minut.
- pokrój upieczoną tortillę na dwie równe części. Odłóż 2 łyżki. dżem, pozostały dżem równomiernie na jednej części tortilli. Połóż drugą część na wierzchu i lekko dociśnij.
- nasmaruj powierzchnię odłożonym dżemem. Ważne jest, aby robić to wszystko, gdy tortille są ciepłe.
- wymieszaj cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby uzyskać płynną masę. Odłóż kilka łyżek i wymieszaj z kakao.
- polej ciastka pokryte dżemem powstałym lukrem i pokrój w paski. Na wierzch lukru ze strzykawki do gotowania lub papierowego "kornety" wyciśnij paski ciemnego lukru kakaowego. Niech glazura całkowicie stwardnieje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g