pasek Aleksandra z lukrem

pyszny Pasek, jak w czasach radzieckich)). Spróbować
Arina98Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 77 % 56 g
354 kcal
IG: 2 / 4 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
- zmiękcz masło i ubij je mikserem z jajkiem, cukrem zwykłym i waniliowym.
- dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i solą. Palcami wymieszaj mąkę z mieszanką masła, aby uzyskać miękisz. Zbierz okruchy w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia w warstwę, aby dopasować blachę do pieczenia, ostrożnie wzdłuż krawędzi wzdłuż linijki. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia, zdejmij górną kartkę papieru.
- piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 12-15 minut.
- pokrój upieczoną tortillę na dwie równe części. Odłóż 2 łyżki. dżem, pozostały dżem równomiernie na jednej części tortilli. Połóż drugą część na wierzchu i lekko dociśnij.
- nasmaruj powierzchnię odłożonym dżemem. Ważne jest, aby robić to wszystko, gdy tortille są ciepłe.
- wymieszaj cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby uzyskać płynną masę. Odłóż kilka łyżek i wymieszaj z kakao.
- polej ciastka pokryte dżemem powstałym lukrem i pokrój w paski. Na wierzch lukru ze strzykawki do gotowania lub papierowego "kornety" wyciśnij paski ciemnego lukru kakaowego. Niech glazura całkowicie stwardnieje. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy