skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aktywuj drożdże. Aby to zrobić, rozcieńczyć 2 łyżeczki w 50 ml ciepłego mleka.cukier i rozpuścić 40 g drożdży. Mieszaninę umieszcza się w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
Drożdże zwiększą objętość co 3 razy, pojawi się Czapka.
Krok 3:
Przesiej mąkę, wymieszaj z solą.
Krok 4:
Podgrzej mleko (aby rozpuścić masło), dodaj do niego masło i olej roślinny.
Krok 5:
Jajka wymieszać z cukrem.
Krok 6:
Wlej mieszankę mleka i jajek do mąki, dodaj śmietanę i aktywowane drożdże.
Krok 7:
Wymieszaj mieszaninę.
Krok 8:
Dobrze zagnieść ciasto. Zajmie to 10-15 minut, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale będzie miękkie, delikatne. Wszystkie powyższe kroki można wykonać w maszynie do chleba, jeśli jest dostępna. Tryb & quot; ciasto drożdżowe & quot; - 1,5 godziny.
Krok 9:
Ugniatane ciasto wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 30-35 stopni.
Krok 10:
Tak to będzie wyglądać za 1,5 godziny-zwiększyło objętość o 4-5 razy.
Krok 11:
Dobrze ugniatamy ciasto, aby wyszły produkty fermentacji drożdży. Teraz możemy zacząć robić ciasta.
Krok 12:
Wystarczy każde nadzienie, zarówno słodkie, jak i słone. Na połowę ciasta zrobiłam nadzienie jabłkowe. Aby to zrobić, obierałem 3 jabłka, pokroiłem, wymieszałem z 8 łyżeczkami. cukier i 2 łyżki. skrobia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Nadzienie skrobiowe nie wypłynie z pasztecików.
Krok 13:
Ciasto okazuje się nieprzylepne, rozwałkowane na stole bez mąki i masła.
Krok 14:
Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia i wyślij je do piekarnika o temperaturze 170-180 stopni na 35-40 minut.
Krok 15:
Na drugą połowę ciasta zrobiłam nadzienie z 6 gotowanych jajek, pęczka szczypiorku, 60 g masła i 0,5 łyżeczki soli.
Krok 16:
Z tej ilości ciasta zrobiono prawie 2 blachy do pieczenia pasztecików.
Krok 17:
Mam nadzieję, że przyda Ci się mój przepis. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g