ciasto drożdżowe na ciasta

ciasta są przewiewne, bujne, polizasz palce. Ciasto nadaje się do ciast z dowolnym nadzieniem. Nie zdziw się, że przepis zawiera 40 g drożdży, przy mniejszej ilości ciasto nie będzie tak przewiewne.
AngelikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 43 g
283 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aktywuj drożdże. Aby to zrobić, rozcieńczyć 2 łyżeczki w 50 ml ciepłego mleka.cukier i rozpuścić 40 g drożdży. Mieszaninę umieszcza się w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże zwiększą objętość co 3 razy, pojawi się Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, wymieszaj z solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej mleko (aby rozpuścić masło), dodaj do niego masło i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka wymieszać z cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę mleka i jajek do mąki, dodaj śmietanę i aktywowane drożdże.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mieszaninę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zagnieść ciasto. Zajmie to 10-15 minut, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale będzie miękkie, delikatne. Wszystkie powyższe kroki można wykonać w maszynie do chleba, jeśli jest dostępna. Tryb & quot; ciasto drożdżowe & quot; - 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatane ciasto wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 30-35 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak to będzie wyglądać za 1,5 godziny-zwiększyło objętość o 4-5 razy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze ugniatamy ciasto, aby wyszły produkty fermentacji drożdży. Teraz możemy zacząć robić ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wystarczy każde nadzienie, zarówno słodkie, jak i słone. Na połowę ciasta zrobiłam nadzienie jabłkowe. Aby to zrobić, obierałem 3 jabłka, pokroiłem, wymieszałem z 8 łyżeczkami. cukier i 2 łyżki. skrobia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Nadzienie skrobiowe nie wypłynie z pasztecików.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto okazuje się nieprzylepne, rozwałkowane na stole bez mąki i masła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia i wyślij je do piekarnika o temperaturze 170-180 stopni na 35-40 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na drugą połowę ciasta zrobiłam nadzienie z 6 gotowanych jajek, pęczka szczypiorku, 60 g masła i 0,5 łyżeczki soli.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z tej ilości ciasta zrobiono prawie 2 blachy do pieczenia pasztecików.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Mam nadzieję, że przyda Ci się mój przepis. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy