placki z ciasta bez drożdży z nadzieniem jabłkowym
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito. Jeśli twaróg jest miękki i bez ziaren, nie trzeba go wycierać.
Krok 3:
Robienie ciasta. Wymieszaj twaróg, cukier, mleko i olej roślinny.
Krok 4:
Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę do wymieszanych składników.
Krok 6:
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem.
Krok 7:
Przygotowanie nadzienia. Zetrzyj jabłko na grubej tarce, dodaj umyte rodzynki i cukier do smaku. Wszystko mieszamy.
Krok 8:
Z ciasta robimy małe kulki.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą piłkę, włóż nadzienie, uformuj ciasto.
Krok 10:
Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 11:
Ubij żółtko.
Krok 12:
I posmaruj nasze placki żółtkiem na wierzchu. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. 20-25 minut do rumieńca.
Krok 13:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g