ciasto musowe z lukrem lustrzanym i ciastami gofrowymi

Przygotuj pyszne ciasto z błyszczącym lukrem jako prezent dla swoich bliskich. Bardzo smaczne składniki ciasta: Konfitura okazała się niesamowicie pachnąca i smaczna, z niesamowitym połączeniem aromatu truskawek, bazylii i cytrusów, a najważniejsze jest, aby się powstrzymać i nie jeść wszystkiego, powoli smakując! Biszkopt czekoladowy jest łatwy i prosty w przygotowaniu i smakuje niesamowicie. Mus czekoladowy jest lekki, delikatny i przewiewny. A lukier z czarnej czekolady to dar niebios dla szokoholików.
Mila_nikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 59 % 29 g
267 kcal
IG: 13 / 7 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki na najsmaczniejsze konfitury truskawkowe. Żelatynę (6 g) namoczyć w lodowatej wodzie (36 g) do pęcznienia zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli masz arkusz żelatyny, weź 6 g i namocz go w lodowatej wodzie przez nie więcej niż 8-10 minut, a następnie wyjmij go z wody i wyciśnij.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy 500 g truskawek i rozmrażamy, podgrzewając w rondlu na małym ogniu. Następnie przebij blenderem i przetrzyj przez sito. Potrzebujemy tylko 200 g puree. Wymieszaj część puree (100 g) z cukrem (60 g) i sokiem z cytryny (1 łyżka) i dodaj gałązkę bazylii. Podgrzej mieszaninę, aż cukier się rozpuści, zdejmij z ognia, usuń gałązkę bazylii. Do gorącego konfitury dodajemy żelatynę i mieszamy do uzyskania gładkości, dodajemy resztę przecieru truskawkowego (100 g)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej konfiturę do silikonowej formy. Silikonowe formy są bardzo wygodne w pracy, zwłaszcza jeśli chodzi o zamrażanie, a my zamrozimy konfiturę, a następnie łatwo ją wyjąć z tej formy. Średnica formy wzdłuż dna wynosi 14 cm, pozostawiamy konfiturę do ostygnięcia na stole w temperaturze pokojowej przez 30-40 minut, a następnie wysyłamy do zamrażarki na noc w celu trwałego zamrożenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj niezbędne składniki. Biszkopt jest bardzo prosty i łatwy do przygotowania. Ale jego smak jest niesamowity. Kawałki powstałe po wycięciu ciasta są spożywane, zanim ciasto zdąży ostygnąć, więc warto zagnieść ciasto według podanej liczby składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz suche składniki w misce: mąkę (80 g) cukier (95 g), kakao (15 g) i proszek do pieczenia (5 g). Wszystko dobrze wymieszaj, połącz ze sobą. Wlej suchą mieszaninę do większej miski i dodaj olej roślinny (35 g) i jajka (125 g). Olej, oczywiście, musisz wziąć rafinowany bezwonny, dowolny. Wymieszaj wszystko z dużą prędkością miksera przez 5 minut. Wlej mleko (50 g) i ubij kolejne 2 minuty ze średnią prędkością.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do formy i sprawdź poziom wykałaczką. Ponieważ ciasto dobrze rośnie, nie powinno być większe niż 4-5 mm. piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto układamy do ostygnięcia na ruszcie. Cięcie pokazuje strukturę ciasta i grubość (porównałem z wysokością prostego ołówka).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij ciasto o potrzebnej średnicy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj chrupiącą warstwę ciasta. Weź orzechy włoskie (20 g), gofry (5 g) i posiekaj w blenderze, ale niezbyt drobno, aby poczuć chrupkość. Rozpuść czekoladę (70 g) i wlej ją na ciasto. Posyp posiekane orzechy i gofry na wierzchu. Wyjmujemy ciasto do zamrażarki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz zrobić kulki ze skrawków biszkoptu i udekorować nim ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj składniki i, jak już pamiętaliśmy, najpierw namocz żelatynę (9 g) w lodowatej wodzie, w stosunku 1:6.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij żółtka trzepaczką (3 szt.) z cukrem (25 g) na białą pianę. Śmietanę (250 g) podgrzej w rondlu do temperatury 75 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I wlej ostrożnie do żółtek ubitych cukrem. Zaparz żółtka, mieszając trzepaczką, wlej z powrotem do rondla. Gotuj mieszaninę do temperatury 85 stopni, na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij z ognia i wlej do drobno posiekanej czekolady (80 g).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie dodaj żelatynę lekko stopioną w kuchence mikrofalowej do mieszanki. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka i ostudź do 35-40 stopni. Emulsja czekoladowa jest gotowa. Wybierz najsmaczniejszą czekoladę. Bardzo lubię belgijską czekoladę Barry Callebaut. W nowoczesnych deserach musowych nie powinno być żadnych składników bez smaku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zimnymi dyszami miksera ubij zimną śmietanę (200 g, 33% tłuszczu) do stanu półbitego. Gdy Emulsja czekoladowa ostygnie do temperatury, której potrzebujemy (sprawdzamy za pomocą termometru elektronicznego), wprowadzamy do niej częściowo bitą śmietanę. Pamiętaj, aby wymieszać szpatułką, a nie trzepaczką, aby zachować wszystkie bąbelki w musie. Mus jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do złożenia ciasta używam silikonowej formy TORTAFLEX Vortex, której wymiary to: średnica 180 mm, Wysokość 45 mm, Objętość 960 g.natychmiast ustawiam formę na płaskim talerzu, aby później wygodnie było przenieść formę wypełnioną musem do zamrażarki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlać nieco mniej niż połowę musu czekoladowego, trochę zamrozić w zamrażarce, 3-4 minuty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż mrożoną konfiturę truskawkową dokładnie na środku.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej pozostały mus, a następnie możesz lekko dotknąć formy talerzem na stole, aby usunąć duże bąbelki w musie. Rozprowadzamy biszkopt czekoladowy, lekko przewijamy go w musie, ale nie zanurzamy go całkowicie. Dobrze, jeśli ciasto wystaje nieco ponad mus na wysokości, około 3-4 mm. Wysyłamy nasze ciasto w formie wraz z talerzem do zamrażarki na noc (12-14 godzin) do całkowitego zamrożenia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Świetny bonus dostałem deser z resztek musu za moją pracę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przygotuj wszystkie składniki do glazury. Moczyć 12 g żelatyny w 72 g lodowatej wody (można z kawałkami lodu).

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej śmietanę (160 g) do rondla i podgrzej. W innym rondlu łączymy wodę (100 g), biały cukier (240 g) i syrop glukozowy (80 g), stawiamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. W takim przypadku nie mieszaj syropu łyżką, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy syrop do temperatury 111 stopni. Mierzymy za pomocą termometru elektronicznego, ponieważ powinno być dokładnie 111 stopni.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gdy temperatura syropu osiągnie 111 stopni, wyjmij Syrop z pieca i dodaj gotowaną śmietanę i kakao w proszku. Wymieszaj i ponownie zagotuj glazurę. Następnie dodaj spuchniętą żelatynę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Weź wysoką szklankę lub dzbanek i wlej do niej lukier. Uderzamy blenderem, aby uzyskać jednorodną glazurę. Uderzamy z minimalną prędkością i trzymamy Blender pod kątem 45 stopni, aby w szkliwie nie było bańki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Jeśli utworzyły się bąbelki, możesz przecedzić lukier przez sito do innego dzbanka. Glazura jest gotowa i należy ją schłodzić do temperatury w zakresie 36-40 stopni. Jest to temperatura robocza do nalewania ciasta

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Ostatnim i najprzyjemniejszym momentem kończymy proces robienia ciasta. Po pierwsze, mamy gotową glazurę schłodzoną do temperatury roboczej (36-40 stopni). Następnie przygotowano miejsce i narzędzia. Wyjmij ciasto z zamrażarki i ustaw je na stojaku.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Pewną ręką wlej lukier na ciasto, poczekaj chwilę, aż spłynie, włóż nici lukru pod ciasto i przenieś na talerz lub podłoże.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Do dekoracji możesz wypełnić kulki czekoladowe lukrem w innym kolorze. Kulki zrobiłam z resztek czekoladowego biszkoptu i czekolady.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Aby udekorować ciasto świeżymi truskawkami, zanurz je w stopionej żelatynie lub neutralnym lukrze. Przenieś truskawki na arkusz pergaminu, aby spłynęły przez 1-2 minuty i udekoruj ciasto. Ciasto-prezent jest gotowy! Zachwyć siebie i swoich bliskich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Belgijska czekolada - 539   kcal/100g
  • Ciasta waflowe - 341   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy