skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Jajka lekko ubijamy z cukrem
Krok 3:
Dodaj sól i jeszcze trochę ubij
Krok 4:
Teraz dodaj kefir (zamiast kefiru możesz wziąć jogurt, jogurt, serwatkę lub po prostu mleko z wodą 50: 50)
Krok 5:
Suche szybko działające drożdże mieszamy z mąką
Krok 6:
Teraz łączymy składniki suche i płynne
Krok 7:
Na koniec dodaj olej roślinny (lub stopiony krem)do ciasta
Krok 8:
Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. Ugniataj przez 10-15 minut, jak mówią- "aż przestanie przyklejać się do rąk". Zwykle ufam temu procesowi wypiekaczowi do chleba, bardzo mi w tym pomaga!
Krok 9:
Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne
Krok 10:
Teraz musi tylko podejść przez 1 godzinę. Aby to zrobić, przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu
Krok 11:
A oto wszystkie składniki nadzienia. Każda porzeczka nadaje się do przepisu: Czerwona, czarna, biała lub mieszanka jagód porzeczki-będzie jeszcze smaczniejsza ! Nawiasem mówiąc, moim zdaniem mrożone porzeczki wcale nie tracą wyglądu i smaku, więc zimą możemy również przygotować takie ciasta i poczuć smak lata!
Krok 12:
Porzeczki, mycie, sortowanie, uwalnianie z gałązek
Krok 13:
Po godzinie ciasto bardzo dobrze pasowało, mimo że nie wkładaliśmy ciasta, ale mieszaliśmy suche drożdże bezpośrednio z mąką - w końcu mamy suche drożdże szybko działające
Krok 14:
Na zdjęciu widać, jak się okazało
Krok 15:
Teraz podziel ciasto na małe bułeczki. Z podanych składników dostałem 25 sztuk.
Krok 16:
To wszystko gotowe do rzeźbienia pasztecików
Krok 17:
Ugniatamy każdą bułkę ciasta rękami w ciasto lub rozwałkujemy wałkiem do ciasta-jak najbardziej Ci odpowiada! Rozłóż trochę jagód porzeczki
Krok 18:
Top - 1-2 herbaty. l. Sahara
Krok 19:
Ostrożnie ściśnij krawędzie i ułóż szwem do góry, aby nadzienie nie wyciekło
Krok 20:
Kładziemy placki na pergaminie do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju roślinnego
Krok 21:
Aby posmarować placki, lekko ubij jajko, możesz tutaj dodać 1-2 łyżki wody
Krok 22:
Smarujemy placki jajkiem, a po upieczeniu nabiorą pięknego błyszczącego złotego wyglądu
Krok 23:
Wkładamy do piekarnika na około 15 minut w minimalnej temperaturze. W tym czasie ciasta będą dobrze rosły
Krok 24:
Następnie piec w 180 stopniach na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika. U mnie na piecu gazowym zajmuje to 30-40 minut, na elektrycznym szybciej
Krok 25:
Gotowe ciasta lekko spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i ostudź. Zapach jest po prostu wspaniały!
Krok 26:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g