placki drożdżowe z czerwonej porzeczki

te bujne różowe i pachnące ciasta błagają o usta! Takie ciasta przygotowuję latem ze świeżych jagód, a zimą z mrożonych i zawsze w mojej rodzinie po prostu odlatują! Ciasto według tego przepisu okazuje się bardzo bujne, ale nadzienie porzeczkowe nadaje ciastom przyjemną kwaskowatość i aromat! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 76 % 37 g
225 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka lekko ubijamy z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i jeszcze trochę ubij

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj kefir (zamiast kefiru możesz wziąć jogurt, jogurt, serwatkę lub po prostu mleko z wodą 50: 50)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Suche szybko działające drożdże mieszamy z mąką

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz łączymy składniki suche i płynne

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj olej roślinny (lub stopiony krem)do ciasta

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. Ugniataj przez 10-15 minut, jak mówią- "aż przestanie przyklejać się do rąk". Zwykle ufam temu procesowi wypiekaczowi do chleba, bardzo mi w tym pomaga!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz musi tylko podejść przez 1 godzinę. Aby to zrobić, przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A oto wszystkie składniki nadzienia. Każda porzeczka nadaje się do przepisu: Czerwona, czarna, biała lub mieszanka jagód porzeczki-będzie jeszcze smaczniejsza ! Nawiasem mówiąc, moim zdaniem mrożone porzeczki wcale nie tracą wyglądu i smaku, więc zimą możemy również przygotować takie ciasta i poczuć smak lata!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Porzeczki, mycie, sortowanie, uwalnianie z gałązek

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po godzinie ciasto bardzo dobrze pasowało, mimo że nie wkładaliśmy ciasta, ale mieszaliśmy suche drożdże bezpośrednio z mąką - w końcu mamy suche drożdże szybko działające

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na zdjęciu widać, jak się okazało

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz podziel ciasto na małe bułeczki. Z podanych składników dostałem 25 sztuk.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    To wszystko gotowe do rzeźbienia pasztecików

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugniatamy każdą bułkę ciasta rękami w ciasto lub rozwałkujemy wałkiem do ciasta-jak najbardziej Ci odpowiada! Rozłóż trochę jagód porzeczki

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Top - 1-2 herbaty. l. Sahara

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ostrożnie ściśnij krawędzie i ułóż szwem do góry, aby nadzienie nie wyciekło

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Kładziemy placki na pergaminie do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju roślinnego

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby posmarować placki, lekko ubij jajko, możesz tutaj dodać 1-2 łyżki wody

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smarujemy placki jajkiem, a po upieczeniu nabiorą pięknego błyszczącego złotego wyglądu

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wkładamy do piekarnika na około 15 minut w minimalnej temperaturze. W tym czasie ciasta będą dobrze rosły

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Następnie piec w 180 stopniach na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika. U mnie na piecu gazowym zajmuje to 30-40 minut, na elektrycznym szybciej

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowe ciasta lekko spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i ostudź. Zapach jest po prostu wspaniały!

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy