skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Najpierw zajmijmy się farszem. To zwykłe tłuczone ziemniaki, tylko trochę cieplejsze. Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie do miękkości i zmiażdż z dodatkiem oleju i mleka. Dodałem więcej świeżego, drobno posiekanego koperku.
Krok 3:
Gdy nadzienie stygnie, robimy przaśne ciasto. Ubij jajko z cukrem i solą, dodaj mleko.
Krok 4:
Następnie dodaj stopioną margarynę i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj tyle mąki, aby zagnieść twarde ciasto. Potrzebowałem około 480 gramów mąki.
Krok 6:
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne.
Krok 7:
Z niego robimy kulki o wadze około 30 gramów i cienko je zwijamy. Te tortille nazywane są scanzas.
Krok 8:
Na każdym skanerze kładziemy łyżkę nadzienia, wyrównujemy.
Krok 9:
I ściśnij krawędzie ciasta.
Krok 10:
Kładziemy furtki na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 11:
Ubij śmietanę z jajkiem.
Krok 12:
Nasmaruj furtki na górze.
Krok 13:
Pieczemy furtki w dobrze rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
Krok 14:
Podawaj na gorąco. Smacznego!
W razie potrzeby do nadzienia można dodać drobno posiekaną cebulę smażoną na oleju roślinnym. Będzie też pyszny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g