furtki ziemniaczane

nawet przaśne ciasto może zrobić pyszne paszteciki! Furtki ziemniaczane to rodzaj pasztecików, ale tylko z przaśnego ciasta. Ten przepis ma już wiele lat. Poznałam go od koleżanki. A ona z kolei nauczyła ją babcia, która urodziła się na terytorium Stawropola. W wiosce, w której dorastała, furtki ziemniaczane były przygotowywane w każdym domu. Prawdopodobnie mają to samo popularne danie, co na przykład naleśniki. Każdy piecze i każdy wnosi coś innego do przepisu. Do nadzienia dodałam koperek.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 63 % 24 g
195 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmijmy się farszem. To zwykłe tłuczone ziemniaki, tylko trochę cieplejsze. Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie do miękkości i zmiażdż z dodatkiem oleju i mleka. Dodałem więcej świeżego, drobno posiekanego koperku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy nadzienie stygnie, robimy przaśne ciasto. Ubij jajko z cukrem i solą, dodaj mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj stopioną margarynę i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj tyle mąki, aby zagnieść twarde ciasto. Potrzebowałem około 480 gramów mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być miękkie, elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z niego robimy kulki o wadze około 30 gramów i cienko je zwijamy. Te tortille nazywane są scanzas.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na każdym skanerze kładziemy łyżkę nadzienia, wyrównujemy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ściśnij krawędzie ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kładziemy furtki na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij śmietanę z jajkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj furtki na górze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczemy furtki w dobrze rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj na gorąco. Smacznego!

W razie potrzeby do nadzienia można dodać drobno posiekaną cebulę smażoną na oleju roślinnym. Będzie też pyszny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy