skład / składniki
metoda gotowania
masło, cukier i miód rozpuścić w łaźni wodnej ciągle mieszając od 30-50 min. Dodaj sodę i ugasić octem, robię to prosto w cieście, wymieszaj. Mieszanina znacznie zwiększy swoją objętość. Ubij 2 jajka osobno i wymieszaj, aby wlać cienki strumień. Dodaj 3-3, 5 szklanki mąki, dodawaj stopniowo, gdy ugniatanie łyżką jest trudne, wyjmij z kąpieli wodnej i pozwól jej trochę ostygnąć.
przygotuj krem: masło należy pozostawić wcześniej, aby zmiękło. Ubij masło, cukier i śmietanę (koniecznie tłustą, gęstą konsystencję, nie rozprowadza się po cieście, ale równomiernie rozprowadza i dobrze impregnuje nasze ciasto) w jednorodną masę, nie musisz ubijać przez długi czas, możesz po prostu wymieszać łyżką. Cukier jest wskazany w szklance, ale to jest dla bardzo słodkich zębów, zwykle trochę nie wysypuję.))
więc teraz jest zabawna część, bierzemy mały kawałek ciasta, zwijamy go tak cienko, jak to możliwe, wlewając trochę mąki. Mam je takie, że już się prześwitują)) im cieńsze ciasta, tym delikatniejsze będzie ciasto. Następnie bierzemy miskę ciasta, którego potrzebujemy, nakładamy i odcinamy krawędzie nożem (w przypadku ciasta z poduszką wziąłem pudełko cukierków, którego potrzebowałem))
ciasto jest cudownie za stołem, ma elastyczny kształt. A nawet jeśli się rozerwie, nie martw się, możesz go złożyć podczas montażu ciasta i nikt niczego nie zauważy))
ważne: lepiej nie oszczędzać na jakości mąki, ponieważ będziesz musiał bardzo się męczyć, ciasta pękną, przykleją się do stołu lub zbyt "sprężyste", gdy zostaną przeniesione na blachę do pieczenia, zmniejszą się.
posyp blachę do pieczenia mąką, rozłóż nasze ciasto i włóż do piekarnika, nie ma znaczenia, czy jest rozgrzane, czy nie)), Ustaw stopień w zależności od liczby blach do pieczenia i tych, którzy chcą Ci pomóc, ponieważ ciasto piecze się w ciągu kilku minut, będziesz musiał zrobić wszystko bardzo szybko)
ciasta rosną 2-3 razy podczas pieczenia, więc nie możesz się martwić o wysokość ciasta) nie należy od razu usuwać ciasta, odstawić na chwilę, stwardnieć.
wszystkie ciasta na zdjęciu ważą 2,5 kg (z mastyksem), z wyjątkiem tęczy, jest więcej figurek, to półtora porcji tego, co jest wskazane w kompozycji. Ostudzić resztki mąki nożem ze schłodzonych ciast i przystąpić do montażu ciasta, posmarować kremem.
pozostaw ciasto na noc do namoczenia. I to wszystko, smacznego!!
jeśli ktoś chce iść dalej, opcji do rejestracji, jak widać, jest wiele, jak mówią, byłoby pragnienie)))
ważne: to ciasto z kwaśną śmietaną, co oznacza, że krem pod mastyksem jest konieczny, mieszałem mleko skondensowane z masłem i obficie pokrywałem ciasto, dobrze je wyrównałem i włożyłem do lodówki, a następnie pokryłem mastyksem. Nadal używają ganache, ale jeszcze tego nie próbowałem.
w przypadku ciasta koszowego użyłam shokomastyki, trochę później opublikuję przepis.
Figurki, łuki, korony, liście i inne ozdoby wykonujemy z wyprzedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g