ciasto z pieczoną kapustą
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż ciasto: wymieszaj wodę, ciepłe mleko, drożdże, sól, cukier; dodaj połowę istniejącej mąki do rozcieńczonego roztworu, zagnieść miękkie ciasto, zalać olejem roślinnym i pozostawić na 0,5 godziny. Pozostaw na kolejne 0,5 godziny.
2. Przygotuj nadzienie: drobno posiekaj cebulę, paprykę, pomidory i smaż na oleju roślinnym. Nie dusić
3. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj 1 część na 1 cm i ułóż nadzienie. Rozwałkuj 2 część na 1 cm posyp mąką i zwiń w rolkę, wykonaj nacięcia-od dołu, od góry naprzemiennie na całej długości rolki (jak wyciąć girlandę). Rozłóż i ułóż siatkę na cieście. Piec 20 min (250gr). Posmaruj lukrem (wymieszaj składniki i gotuj, aż zgęstnieje).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal / 100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g