skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W ciepłej wodzie włóż suche drożdże i pozostaw na 10 minut do namoczenia. Jeśli Twoje drożdże są prasowane, nie musisz czekać - dobrze się rozpuszczają.
Krok 2:
Wymieszaj drożdże z wodą, aż będą gładkie, dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Krok 3:
W misce do ciasta zetrzyj ser. Możesz wziąć dowolny ser, który lubisz i ile lubisz-od 80 do 160 g sera na tę objętość ciasta będzie w porządku.
Krok 4:
Wlej wodę z drożdżami i olejem do sera, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę do miski.
Krok 6:
Zagnieść ciasto.
Krok 7:
Pozostaw ciasto na 1-2 godziny pod folią. Będzie się trochę zbliżać i oddalać. Jeśli przygotowujesz ciasto na przyszłość, włóż je do lodówki. Jest cudownie przechowywany przez 3-4 dni, a ten czas można uszczypnąć kawałek po kawałku i ugotować kilka małych gorących pita na przekąskę. To wygodne.
Krok 8:
Włącz kuchenkę lub piekarnik do rozgrzania. Lekko ugniataj ciasto. Jeśli jest płynny, dodaj trochę mąki z umiarem. Podziel ciasto na bułki według liczby pita. Na małą patelnię - na 8. Dla dużego-dla 4, dla piekarnika-dla dwóch lub, jeśli piekarnik jest duży, nie dziel się wcale.
Krok 9:
Na Dobrze posypanej powierzchni rozwałkuj chleb pita. Czuję się komfortowo na odwróconej patelni do piekarnika. Więc nie możesz się pomylić ze średnicą. Z rozwałkowanego chleba pita strząśnij nadmiar mąki i smaż na gorącej patelni (lub w piekarniku z parą w temperaturze 170 stopni), aż będą musujące i złote plamki. Z jednej strony gotowe-Odwróć na drugą. Jeśli mocno bulgocze na patelni-obniż temperaturę.
Krok 10:
Wypełniam gotowe pity różnymi smakołykami, więc na gorąco natychmiast składam je na pół. Gdy są gorące-posmaruj je wodą lub olejem za pomocą pędzla.
Krok 11:
Oto te, które są lekko warstwowe na uskoku i bardzo pachnące!
mam 8 pita o średnicy 18 cm lub dwa duże pita w piekarniku.
kiedy pieczesz chleb pita w piekarniku-spryskaj go wodą z butelki z rozpylaczem podczas obracania - w ten sposób nie pęknie i będzie idealny do zawinięcia w niego czegoś smacznego.
w małych połówkach pita układamy głównie świeże lub gotowane na parze warzywa i zioła. Możesz umieścić wszystkie składniki na zwykłe kanapki i przekąski - ser, pomidory, kiełbasę, szynkę lub gotowane mięso.
Gotuj z miłością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ser kiełbasa - 268 kcal / 100g