serowy chleb pita w domu

domowy chleb pita smakuje lepiej niż sklep! Nie wierzysz?! Sprawdź! Taki serowy chleb pita może być również bardzo serowy, nakładając podwójną dawkę sera lub kilka jego rodzajów. Ciasto jest cudowne w przygotowaniu, a wszystko z powodu drożdży w składzie. Przygotowanie-bardzo proste!
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 48 % 21 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W ciepłej wodzie włóż suche drożdże i pozostaw na 10 minut do namoczenia. Jeśli Twoje drożdże są prasowane, nie musisz czekać - dobrze się rozpuszczają.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj drożdże z wodą, aż będą gładkie, dodaj masło i ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do ciasta zetrzyj ser. Możesz wziąć dowolny ser, który lubisz i ile lubisz-od 80 do 160 g sera na tę objętość ciasta będzie w porządku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę z drożdżami i olejem do sera, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw ciasto na 1-2 godziny pod folią. Będzie się trochę zbliżać i oddalać. Jeśli przygotowujesz ciasto na przyszłość, włóż je do lodówki. Jest cudownie przechowywany przez 3-4 dni, a ten czas można uszczypnąć kawałek po kawałku i ugotować kilka małych gorących pita na przekąskę. To wygodne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz kuchenkę lub piekarnik do rozgrzania. Lekko ugniataj ciasto. Jeśli jest płynny, dodaj trochę mąki z umiarem. Podziel ciasto na bułki według liczby pita. Na małą patelnię - na 8. Dla dużego-dla 4, dla piekarnika-dla dwóch lub, jeśli piekarnik jest duży, nie dziel się wcale.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na Dobrze posypanej powierzchni rozwałkuj chleb pita. Czuję się komfortowo na odwróconej patelni do piekarnika. Więc nie możesz się pomylić ze średnicą. Z rozwałkowanego chleba pita strząśnij nadmiar mąki i smaż na gorącej patelni (lub w piekarniku z parą w temperaturze 170 stopni), aż będą musujące i złote plamki. Z jednej strony gotowe-Odwróć na drugą. Jeśli mocno bulgocze na patelni-obniż temperaturę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełniam gotowe pity różnymi smakołykami, więc na gorąco natychmiast składam je na pół. Gdy są gorące-posmaruj je wodą lub olejem za pomocą pędzla.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto te, które są lekko warstwowe na uskoku i bardzo pachnące!

mam 8 pita o średnicy 18 cm lub dwa duże pita w piekarniku.
kiedy pieczesz chleb pita w piekarniku-spryskaj go wodą z butelki z rozpylaczem podczas obracania - w ten sposób nie pęknie i będzie idealny do zawinięcia w niego czegoś smacznego.
w małych połówkach pita układamy głównie świeże lub gotowane na parze warzywa i zioła. Możesz umieścić wszystkie składniki na zwykłe kanapki i przekąski - ser, pomidory, kiełbasę, szynkę lub gotowane mięso.
Gotuj z miłością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ser kiełbasa - 268   kcal / 100g

Podobne przepisy