skład / składniki
metoda gotowania
1. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut;
2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i solą, aż cukier całkowicie się rozpuści, lekko ubić;
3. Dodaj jajka i mleko, wymieszaj i ubij;
4. Wlać mieszaninę drożdży, wszystko dobrze wymieszać;
5. Wsyp mąkę, wymieszaj, ugniataj, aż powstanie elastyczne ciasto;
6. Ciasto przykryć i umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia;
7. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części;
8. Rozwałkuj każdą część w kształcie koła o grubości 5 mm;
9. Wytnij okrąg na 16 klinów;
10. Połóż trochę dżemu na szerokiej części klina i przekręć rurkę do ostrego końca klina;
11. Ułóż bułki na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia;
12. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 do 20 minut, celując w piekarnik i używając drewnianych patyczków. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g