bułeczki z powidłami

bujne, miękkie bułeczki na palce są doskonałe na przyjęcie herbaciane!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 76 % 48 g
285 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut;
2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i solą, aż cukier całkowicie się rozpuści, lekko ubić;
3. Dodaj jajka i mleko, wymieszaj i ubij;
4. Wlać mieszaninę drożdży, wszystko dobrze wymieszać;
5. Wsyp mąkę, wymieszaj, ugniataj, aż powstanie elastyczne ciasto;
6. Ciasto przykryć i umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia;
7. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części;
8. Rozwałkuj każdą część w kształcie koła o grubości 5 mm;
9. Wytnij okrąg na 16 klinów;
10. Połóż trochę dżemu na szerokiej części klina i przekręć rurkę do ostrego końca klina;
11. Ułóż bułki na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia;
12. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 do 20 minut, celując w piekarnik i używając drewnianych patyczków. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy