soczysty morszczuk pod pysznym futrem

soczyste kawałki morszczuka nasączone najsmaczniejszym sosem podbiją każdego! Ta ryba jest bardzo smaczna, delikatna, soczysta, przydatna, pieczona pod warstwą śmietany i warzyw.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 10 % 2 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morszczuk umyć, obrać, pokroić na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na drobnej tarce, przełóż czosnek przez czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę do głębokiej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek do śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko. Sos śmietanowo-warzywny jest gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W formie ułóż kawałki ryby skórą do dołu, aby mięso ryby było dobrze nasączone sosem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż sos na rybie, dobrze pokrywając wszystkie obszary.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak jest!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj formę folią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, koncentrując się na piekarniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I piecz przez kolejne 10-15 minut bez folii.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal / 100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy