skład / składniki
metoda gotowania
w jednej misce wlej wszystkie "mokre" składniki: sok z cytryny, olej, mleko i jajka. Dobrze je wymieszaj. Weź białą czekoladę i pokrój ją na małe kawałki. Włóż suche składniki do drugiej miski: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, czekoladę. Zachowaj około pół szklanki kawałków czekolady do dekoracji. Wymieszaj suche składniki.
Dodaj mokrą mieszaninę do suchej. Delikatnie wymieszaj. Małe grudki nie są straszne, jeśli przesadzisz z mieszaniem, babeczki mogą stać się zbyt sztywne. Dodaj jagody do mieszanki. Jeśli weźmiesz mrożone owoce, nie rozmrażaj ich przed dodaniem do ciasta. W przeciwnym razie zmieni kolor na czerwony. Delikatnie wymieszaj ciasto z jagodami.
włóż papier do foremek i ostrożnie napełnij go ciastem do samej góry, a następnie podczas pieczenia ciasto tworzy tę samą cudowną kopułę. Udekoruj na wierzchu kawałkami białej czekolady. Jeśli nie ma papieru, nasmaruj formę dowolnym olejem roślinnym.
piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babeczki staną się złotobrązowe, a wykałaczka, którą wbijasz w środek babeczki, będzie czysta, blachę do pieczenia można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g