babeczki jagodowe z czekoladą

pyszne i delikatne babeczki z wiśniami i białą czekoladą :P . Pyszne i delikatne babeczki z wiśniami i białą czekoladą nadają się zarówno na rodzinną ucztę, jak i na spotkania z przyjaciółmi i nie pozostawiają nikogo obojętnym.. :Rentgen
Kris TinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 71 % 48 g
284 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

w jednej misce wlej wszystkie "mokre" składniki: sok z cytryny, olej, mleko i jajka. Dobrze je wymieszaj. Weź białą czekoladę i pokrój ją na małe kawałki. Włóż suche składniki do drugiej miski: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, czekoladę. Zachowaj około pół szklanki kawałków czekolady do dekoracji. Wymieszaj suche składniki.

Dodaj mokrą mieszaninę do suchej. Delikatnie wymieszaj. Małe grudki nie są straszne, jeśli przesadzisz z mieszaniem, babeczki mogą stać się zbyt sztywne. Dodaj jagody do mieszanki. Jeśli weźmiesz mrożone owoce, nie rozmrażaj ich przed dodaniem do ciasta. W przeciwnym razie zmieni kolor na czerwony. Delikatnie wymieszaj ciasto z jagodami.

włóż papier do foremek i ostrożnie napełnij go ciastem do samej góry, a następnie podczas pieczenia ciasto tworzy tę samą cudowną kopułę. Udekoruj na wierzchu kawałkami białej czekolady. Jeśli nie ma papieru, nasmaruj formę dowolnym olejem roślinnym.

piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babeczki staną się złotobrązowe, a wykałaczka, którą wbijasz w środek babeczki, będzie czysta, blachę do pieczenia można wyjąć z piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy