skład / składniki
metoda gotowania
1. Cukier rozpuścić w mleku o temperaturze pokojowej;
2. Dodaj 1 szklankę mąki, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek;
3. Włóż drożdże, wymieszaj, przykryj folią spożywczą;
4. Pozostaw masę w ciepłym miejscu na pół godziny, od czasu do czasu mieszając;
5. Do masy dodać starte masło, jajko, resztę mąki i zagnieść ciasto;
6. Ugniataj przez 10 minut - " ciasto uwielbia ręce!" ;
7. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę;
8. Zagnieść ciasto i rozwałkować na warstwę;
9. Połóż dżem na warstwie, rozprowadź równomiernie na całym cieście;
10. Zwiń warstwę w rolkę i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia;
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, koncentrując się na piekarniku i używając drewnianych patyczków. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g