skład / składniki
metoda gotowania
1. Do mąki dodać cukier i sól i wymieszać;
2. Dodaj jajka, masło, drożdże, ciepłe mleko i wymieszaj;
3. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 45 minut;
4. Zagnieść ciasto i podzielić na 8 części;
5. Z każdej części rozwałkuj prostokąt o wymiarach 25x50 cm i grubości 2 mm;
6. Posmaruj prostokąt roztopionym masłem;
7. Zwiń prostokąt w rolkę nie ciasno, zaczynając od boku, który ma 25 cm;
8. Zwiń trochę rolkę, rozciągając ją w różnych kierunkach, tj. powinien wydłużyć się o około 20 cm;
9. Pokrój rolkę wzdłuż na dwie części;
10. Foremki posmarować olejem;
11. Zwinąć paski ślimakiem lub zawiązać węzeł, aby warstwy były na zewnątrz i widoczne;
12. Ciasto włożyć do kokilek, przykryć i odstawić na 10 minut;
13. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, koncentrując się na piekarniku i używając drewnianych patyczków;
14. Posyp gotowe kraffiny cukrem pudrem, a do dżemu kraffinowego można również wprowadzić kremową strzykawkę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g