Kraffiny nadziewane

najładniejsze wypieki, których rodzice to rogalik i Muffin! Nowość! . Bardzo smaczne!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 27 % 19 g
węglowodany 64 % 45 g
378 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Do mąki dodać cukier i sól i wymieszać;
2. Dodaj jajka, masło, drożdże, ciepłe mleko i wymieszaj;
3. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 45 minut;
4. Zagnieść ciasto i podzielić na 8 części;
5. Z każdej części rozwałkuj prostokąt o wymiarach 25x50 cm i grubości 2 mm;
6. Posmaruj prostokąt roztopionym masłem;
7. Zwiń prostokąt w rolkę nie ciasno, zaczynając od boku, który ma 25 cm;
8. Zwiń trochę rolkę, rozciągając ją w różnych kierunkach, tj. powinien wydłużyć się o około 20 cm;
9. Pokrój rolkę wzdłuż na dwie części;
10. Foremki posmarować olejem;
11. Zwinąć paski ślimakiem lub zawiązać węzeł, aby warstwy były na zewnątrz i widoczne;
12. Ciasto włożyć do kokilek, przykryć i odstawić na 10 minut;
13. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, koncentrując się na piekarniku i używając drewnianych patyczków;
14. Posyp gotowe kraffiny cukrem pudrem, a do dżemu kraffinowego można również wprowadzić kremową strzykawkę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy