ciasto Złoty kogucik

Proste ciasto biszkoptowe z kremem i płatkami kokosowymi-traktuj gości! Ciasto w kształcie koguta będzie atrakcją na świątecznym stole. A wiórki kokosowe i krem nie pozostawiają ani jednego okruchu na talerzu! Poczęstuj się i traktuj gości, ciasto jest bardzo smaczne.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 80 % 47 g
285 kcal
IG: 2 / 4 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto to biszkopt, więc zagnieść ciasto. Aby to zrobić, ubij jajka z cukrem. Ubij trochę jajka, aż będą gładkie. Następnie w cienkim strumieniu, nie przestając ubijać, Wprowadzamy cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz w ten sam sposób, nie przestając ubijać, wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą w cienkim strumieniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij ciasto, aż będzie gładkie i wlej do posmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni Celsjusza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyrównaj ciasto w formie i piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez czterdzieści minut. Gotowy biszkopt niech ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie z biszkoptu z krawędzią wycinamy nożem figurę w kształcie miesiąca. Wycięta część-będzie to głowa koguta. Odcinamy jeden koniec powstałego miesiąca - w tym miejscu będzie szyja koguta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odetnij boczną skórkę od przedmiotu obrabianego na głowę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zarysujemy biszkopt przyszłego ciasta. Gdzie trzeba poprawić-popraw nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Każdy przedmiot jest podzielony wzdłuż na dwa ciasta w celu dalszej impregnacji i wypełnienia kremem. Na razie odłożymy ciasta na bok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wbijamy krem. Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i ubij, aż będzie gęsta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odłóż część kremu - trafi na zewnętrzną część ciasta i trochę na wystrój. Reszta kremu pójdzie na nadzienie. Ubij tę część jeszcze trochę, aż będzie gładka z dżemem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Namocz dolne ciasta syropem. Syrop przygotowuje się po prostu-cukier miesza się z wodą i gotuje na umiarkowanym ogniu, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Aby proces przygotowania i montażu ciasta przebiegał szybciej, przygotuj krem i syrop, gdy biszkopt piecze się i stygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Namoczone ciasta obficie posmaruj kremem z dżemem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż górne ciasta na śmietanie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Namocz ciasto syropem na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I dobrze ze wszystkich stron posmaruj kremem pozostawionym do tego. Nie zapomnij zostawić trochę kremu do dekoracji.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Barwimy płatki kokosowe na Żółto barwnikiem spożywczym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Obficie posyp ciasto wiórkami ze wszystkich stron.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Z kremu za pomocą torby cukierniczej lub strzykawki wykonujemy ogon koguta i skrzydło.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp ogon i skrzydło wiórkami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z roztopionej czekolady lub cukierków rozłóż oko koguta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój marmoladę w paski. Wycinamy również dziób i przegrzebek z Marmolady.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Marmoladową słomką dekorujemy skrzydło i ogon. Rozłóż dziób i przegrzebek.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciasto jest gotowe i udekorowane! Przed podaniem krótko pozwól ciastu namoczyć się w lodówce. Wesołych Świąt i pysznych ciast!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy