skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto to biszkopt, więc zagnieść ciasto. Aby to zrobić, ubij jajka z cukrem. Ubij trochę jajka, aż będą gładkie. Następnie w cienkim strumieniu, nie przestając ubijać, Wprowadzamy cukier.
Krok 2:
Teraz w ten sam sposób, nie przestając ubijać, wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą w cienkim strumieniu.
Krok 3:
Ubij ciasto, aż będzie gładkie i wlej do posmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni Celsjusza.
Krok 4:
Wyrównaj ciasto w formie i piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez czterdzieści minut. Gotowy biszkopt niech ostygnie.
Krok 5:
Następnie z biszkoptu z krawędzią wycinamy nożem figurę w kształcie miesiąca. Wycięta część-będzie to głowa koguta. Odcinamy jeden koniec powstałego miesiąca - w tym miejscu będzie szyja koguta.
Krok 6:
Odetnij boczną skórkę od przedmiotu obrabianego na głowę.
Krok 7:
Zarysujemy biszkopt przyszłego ciasta. Gdzie trzeba poprawić-popraw nożem.
Krok 8:
Każdy przedmiot jest podzielony wzdłuż na dwa ciasta w celu dalszej impregnacji i wypełnienia kremem. Na razie odłożymy ciasta na bok.
Krok 9:
Wbijamy krem. Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i ubij, aż będzie gęsta.
Krok 10:
Odłóż część kremu - trafi na zewnętrzną część ciasta i trochę na wystrój. Reszta kremu pójdzie na nadzienie. Ubij tę część jeszcze trochę, aż będzie gładka z dżemem.
Krok 11:
Namocz dolne ciasta syropem. Syrop przygotowuje się po prostu-cukier miesza się z wodą i gotuje na umiarkowanym ogniu, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Aby proces przygotowania i montażu ciasta przebiegał szybciej, przygotuj krem i syrop, gdy biszkopt piecze się i stygnie.
Krok 12:
Namoczone ciasta obficie posmaruj kremem z dżemem.
Krok 13:
Połóż górne ciasta na śmietanie.
Krok 14:
Namocz ciasto syropem na wierzchu.
Krok 15:
I dobrze ze wszystkich stron posmaruj kremem pozostawionym do tego. Nie zapomnij zostawić trochę kremu do dekoracji.
Krok 16:
Barwimy płatki kokosowe na Żółto barwnikiem spożywczym.
Krok 17:
Obficie posyp ciasto wiórkami ze wszystkich stron.
Krok 18:
Z kremu za pomocą torby cukierniczej lub strzykawki wykonujemy ogon koguta i skrzydło.
Krok 19:
Posyp ogon i skrzydło wiórkami.
Krok 20:
Z roztopionej czekolady lub cukierków rozłóż oko koguta.
Krok 21:
Pokrój marmoladę w paski. Wycinamy również dziób i przegrzebek z Marmolady.
Krok 22:
Marmoladową słomką dekorujemy skrzydło i ogon. Rozłóż dziób i przegrzebek.
Krok 23:
Ciasto jest gotowe i udekorowane! Przed podaniem krótko pozwól ciastu namoczyć się w lodówce. Wesołych Świąt i pysznych ciast!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g