skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na pierwsze ciasto przesiej mąkę (200 g) do jednej miski, dodaj sodę i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Mieszamy.
Krok 3:
W innej misce połącz miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj mikserem 2 minuty lub ręcznie, aż cukier się rozpuści, a mieszanina będzie całkowicie jasna i kremowa.
Krok 4:
Wprowadzamy jajka pojedynczo i dalej ubijamy. Jeśli mieszanina rozwarstwia się na tym etapie, dodaj łyżeczkę mieszanki mąki po włożeniu każdego jajka. Ten moment zależy od temperatury, a także od jakości oleju (również od prędkości ubijania itp.)
Krok 5:
Porcjami Wprowadzamy mieszaninę mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Naprzemiennie mąkę z kefirem.
Krok 7:
Ta konsystencja ciasta wychodzi prawie pod koniec ugniatania.
Krok 8:
Podziel ciasto na pół. Możesz użyć wagi.
Krok 9:
Dodaj kakao do jednej części (lepiej przesiać).
Krok 10:
W drugim-pozostałe 20 g mąki (lepiej przesiać).
Krok 11:
Wymieszaj oba ciasta, aż będą gładkie i gładkie. Jeśli grudki-przełóż ciasto przez sito.
Krok 12:
Wyłóż spód formy pergaminem (lub zabezpiecz go przed przywieraniem w wygodny dla Ciebie sposób) i rozłóż ciasto - na środku formy po kolei 2 łyżki.l. ciemne ciasto i tyle samo światła. I tak dalej-aż ciasto się skończy. Lekko potrząśnij formą, aby ciasto zajęło całe dno i wyszły bąbelki, jeśli takie istnieją.
Krok 13:
Piec w 160 stopniach przez 45-50 minut. Po przygotowaniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie na 5-10 minut.
Krok 14:
Wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
Krok 15:
W ten sam sposób przygotowujemy drugie ciasto. Oba ciasta muszą być całkowicie schłodzone, w przeciwnym razie krem stopi się i spłynie na naczynie.
Krok 16:
W przypadku syropu wlej cukier i cukier waniliowy do rondla.
Krok 17:
Dodaj wodę i podpal.
Krok 18:
Doprowadzić do wrzenia i całkowicie ostudzić.
Krok 19:
Wyrównujemy ciasta wzdłuż linii. Możesz po prostu odciąć czapki.
Krok 20:
Do śmietany w jednej schłodzonej misce wkładamy schłodzoną śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 21:
Ubij wszystko w puszysty krem.
Krok 22:
Składanie ciasta. Połóż pierwsze ciasto pokrojone do góry na talerzu. Impregnujemy go syropem.
Krok 23:
Nałóż krem.
Krok 24:
Połóż drugie ciasto na wierzchu, nasącz syropem i nałóż krem.
Krok 25:
W razie potrzeby wyrównaj ciasto, nałóż krem na boki.
Krok 26:
Do glazury rozpuść czekoladę z masłem w łaźni wodnej. Na początku nie przeszkadzamy, aby masa była gładka i błyszcząca.
Krok 27:
Lekko ostudzić i wlać do torby cukierniczej. Bez torby-budujemy kornet z pergaminu lub gęstej folii.
Krok 28:
Nakładamy paski na ciasto, wykonujemy smugi i dolną stronę.
Krok 29:
Oto takie piękno. Wkładamy do lodówki na 4 godziny (lub więcej).
Krok 30:
Kroimy, podziwiamy i traktujemy-traktujemy.
kefir można zastąpić naturalnym niesłodzonym jogurtem, a śmietanę śmietaną z bitą śmietaną.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g