ciasto Zebra na śmietanie i kefirze

ciasto, piękne zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz! Soczyste, paski-piękno! Ciasto Zebra na kefirze to świąteczna wersja ciasta o tej samej nazwie. Wystarczy podwoić dawkę ciasta i dodać śmietanę z paskami lukru, otrzymujemy eleganckie ciasto na rodzinne wakacje lub po prostu rozpieszczamy się w dzień wolny!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 60 % 32 g
294 kcal
IG: 6 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na pierwsze ciasto przesiej mąkę (200 g) do jednej miski, dodaj sodę i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce połącz miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj mikserem 2 minuty lub ręcznie, aż cukier się rozpuści, a mieszanina będzie całkowicie jasna i kremowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wprowadzamy jajka pojedynczo i dalej ubijamy. Jeśli mieszanina rozwarstwia się na tym etapie, dodaj łyżeczkę mieszanki mąki po włożeniu każdego jajka. Ten moment zależy od temperatury, a także od jakości oleju (również od prędkości ubijania itp.)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Porcjami Wprowadzamy mieszaninę mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naprzemiennie mąkę z kefirem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ta konsystencja ciasta wychodzi prawie pod koniec ugniatania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na pół. Możesz użyć wagi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj kakao do jednej części (lepiej przesiać).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W drugim-pozostałe 20 g mąki (lepiej przesiać).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj oba ciasta, aż będą gładkie i gładkie. Jeśli grudki-przełóż ciasto przez sito.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyłóż spód formy pergaminem (lub zabezpiecz go przed przywieraniem w wygodny dla Ciebie sposób) i rozłóż ciasto - na środku formy po kolei 2 łyżki.l. ciemne ciasto i tyle samo światła. I tak dalej-aż ciasto się skończy. Lekko potrząśnij formą, aby ciasto zajęło całe dno i wyszły bąbelki, jeśli takie istnieją.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w 160 stopniach przez 45-50 minut. Po przygotowaniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie na 5-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W ten sam sposób przygotowujemy drugie ciasto. Oba ciasta muszą być całkowicie schłodzone, w przeciwnym razie krem stopi się i spłynie na naczynie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W przypadku syropu wlej cukier i cukier waniliowy do rondla.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj wodę i podpal.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Doprowadzić do wrzenia i całkowicie ostudzić.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyrównujemy ciasta wzdłuż linii. Możesz po prostu odciąć czapki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Do śmietany w jednej schłodzonej misce wkładamy schłodzoną śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ubij wszystko w puszysty krem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Składanie ciasta. Połóż pierwsze ciasto pokrojone do góry na talerzu. Impregnujemy go syropem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nałóż krem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Połóż drugie ciasto na wierzchu, nasącz syropem i nałóż krem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    W razie potrzeby wyrównaj ciasto, nałóż krem na boki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Do glazury rozpuść czekoladę z masłem w łaźni wodnej. Na początku nie przeszkadzamy, aby masa była gładka i błyszcząca.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Lekko ostudzić i wlać do torby cukierniczej. Bez torby-budujemy kornet z pergaminu lub gęstej folii.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Nakładamy paski na ciasto, wykonujemy smugi i dolną stronę.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Oto takie piękno. Wkładamy do lodówki na 4 godziny (lub więcej).

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Kroimy, podziwiamy i traktujemy-traktujemy.

kefir można zastąpić naturalnym niesłodzonym jogurtem, a śmietanę śmietaną z bitą śmietaną.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy