skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz upiec ciasta. Aby to zrobić, ubij jajka zwykłym i waniliowym cukrem, solą. Następnie dodaj śmietanę, sodę gaszoną octem, dodaj przesianą mąkę. Wlej ciasto do formy natłuszczonej olejem roślinnym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Chłodzimy ciasto, po czym możemy przystąpić do montażu. Kładziemy filiżankę na cieście.
Krok 2:
Okrążamy kubek nożem, wycinamy część ciasta.
Krok 3:
Wycięty kawałek będzie głową koguta.
Krok 4:
Odetnij prawy róg od rogu. Pokruszymy ten kawałek biszkoptu i na razie odstawimy okruchy na bok.
Krok 5:
Taka sylwetka koguta powinna się okazać.
Krok 6:
Pokrój ciało i głowę koguta wzdłuż na połówki. Dodaj przegotowaną wodę do dżemu truskawkowego i trochę podgrzej. Pokrywamy ciasta od wewnątrz ciepłym dżemem. Następnie użyjemy kremu, który lepiej przygotować podczas pieczenia ciast. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę ze zwykłym i waniliowym cukrem przez 2 minuty, dodaj twarożek i ubij przez kolejne 3 minuty. Powstały krem obficie posmaruj głowę i ciało koguta od spodu, posyp okruchami.
Krok 7:
Składanie ciasta. Posmaruj go ze wszystkich stron kremem, posyp wiórkami kokosowymi. Za pomocą Marmolady dekorujemy koguta - układamy grzebień, bródkę, dziób, ogon, skrzydło i nogi.
Krok 8:
Gotowe ciasto noworoczne wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, po czym można je podawać. Szczęścia w Nowym Roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g