skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy od umycia jabłek. Wycinamy rdzenie, usuwamy łodygi i kroimy owoce w plasterki.
wlej kefir do miski, dodaj do niej sodę, wymieszaj. Następnie wlej zwykły i waniliowy cukier, cynamon, sól. Wlej olej i wszystko dobrze wymieszaj.
przesiej mąkę, wymieszaj z semoliną. W małych porcjach Wprowadzamy mieszaninę mąki do ciasta.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, posyp semoliną.
włóż część jabłek do ciasta, wymieszaj. Rozłóż tę mieszaninę w formie. Pozostałe jabłka układamy na wierzchu ciasta w kółko.
włóż przyszłe ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 35-40 minut. Gotowość można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka (lub wykałaczki) - zanurz go w cieście. Jeśli ciasto się przyklei, ciasto nie jest jeszcze gotowe.
pozwól gotowej Charlotte lekko ostygnąć i posyp ją cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g