skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy gotować tę zabawną i oryginalną ucztę od biszkoptu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Włóż masło do miski, dodaj cukier puder i dobrze ubij. Dodaj jajko do miski i ponownie ubij. Połóż drugi, kontynuuj ubijanie.
dodaj ekstrakt waniliowy do miski, wymieszaj mieszaninę. Teraz musisz stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać mleko. Ponownie ubij ciasto z małą prędkością.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, wlej do niego ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut. Sprawdź gotowość biszkoptu wykałaczką.
wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, ostudź, a następnie pokrusz.
teraz przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w łaźni wodnej, wymieszaj z serem mascarpone. Dokładnie wymieszaj okruchy herbatników z powstałym kremem, uformuj dużą kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
kiedy minie ten czas, wyjmij biszkopt, podziel go na równe części i z każdego z nich zwiń kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Nasmaruj małą blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej kulki. Wyjmij blachę do pieczenia do zamrażarki na 15 minut.
przechodzimy do dekorowania cake pops. Gdy półfabrykaty są w zamrażarce, weź tabliczkę białej czekolady, połam ją na kawałki i umieść w łaźni wodnej, aby się stopiła.
wyjmij kulki z zamrażarki, używając jednego z wcześniej przygotowanych patyczków, zrób dziurę w każdym z nich do około połowy. Teraz zanurz każdy patyk w rozpuszczonej czekoladzie i wbij go w otwór w kulce.
włóż przyszłe cake pops do zamrażarki na 15 minut. Jest to konieczne, aby czekolada dobrze zamarzła, a ciastka nie spadły z patyków, podczas gdy zamieniamy je w noworoczne koguty.
teraz zanurz każdą biszkopt w rozpuszczonej białej czekoladzie i ustaw pionowo, aż stwardnieje. Na przykład możesz przykleić je do odwróconego durszlaka, pianki, kartonu.
aż czekolada zamarznie, z czerwonej posypki (w postaci serc) tworzymy przegrzebki, dzioby, Kolczyki kogutów. Za pomocą kulek tworzymy Oczy. Aby szybciej zastygnąć cake pops, umieść je w chłodnym miejscu.
możesz przygotować ten przysmak trochę wcześniej - jest doskonale przechowywany w lodówce.
Wesołych Świąt i oryginalnych pomysłów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g