Babeczka z winogronami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Rozmrozić masło w temperaturze pokojowej.
2. Ubij jajka z cukrem. Kontynuując ubijanie, dodaj porcje masła i oleju roślinnego. Wlać mleko, wymieszać.
3. Do masy jajeczno-maślanej dodać mąkę i skórkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj wszystko i pozostaw ciasto na 10 minut.
4. Dodaj połowę winogron.
5. Wyłóż formę do ciasta pergaminem i wlej do niej ciasto. Piec babeczkę w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180°C. następnie połóż pozostałe winogrona na babeczce, lekko wciśnij je do ciasta i piecz przez około 40 minut.
aby ciasto było piękniejsze i ciekawsze pod względem smaku, lepiej dodać dwa rodzaje winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g