babeczki budyniowe

jasne i delikatne babeczki z odrobiną wanilii. Delikatne i pyszne babeczki z lekką nutą wanilii idealnie uzupełnią herbatę
Kris TinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 47 % 26 g
węglowodany 40 % 22 g
345 kcal
IG: 14 / 5 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie ubij mikserem, aż grudki całkowicie znikną.
3. Rozłóż ciasto w foremkach.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25 minut.
5. Babeczki są bardzo delikatne, a wewnątrz jak gąbka.

do ciasta można dodać ok. 60 g cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy