Ciasto Śnieżny Kogucik

Przygotuj piękne i oryginalne ciasto na świąteczny stół! Proponuję udekorować stół noworoczny oryginalnym ciastem w postaci koguta-symbolu 2017 roku. Zaprojektowanie go nie będzie trudne, wręcz przeciwnie-przyniesie przyjemność i przyjemne emocje. Szczególnie proces zachwyci małych cukierników. Jeśli nie znalazłeś płatków migdałów, zawsze możesz je zastąpić płatkami kokosowymi ;)
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 30 % 22 g
węglowodany 64 % 47 g
399 kcal
IG: 2 / 51 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasta pieczemy wcześniej w małej formie. Lub bierzemy gotowe i przycinamy do wymaganej średnicy. Przygotuj krem: wymieszaj cukier puder z wanilią, dodaj miękkie masło do mieszanki, wlej mleko o temperaturze pokojowej. Ubij przyszłą śmietanę, aż będzie gładka na najniższej prędkości miksera. Powstałym kremem olejowym smarujemy ciasta w środku. Układamy ciasta jeden na drugim, przyklejamy szpikulec do fortecy-odcinamy nadmiar.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śmietaną grubo pokrywamy całą powierzchnię ciasta na zewnątrz. Posyp ciasto płatkami migdałów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwiń mastyks. Z czerwonej warstwy wycinamy przyszły przegrzebek za pomocą formy w kształcie kwiatu, przecinamy półfabrykat na pół i łączymy wodą - między dwiema warstwami przegrzebka kładziemy dwie wykałaczki. Przegrzebek jest gotowy. Kształtem w postaci mniejszego kwiatu wycinamy bródkę koguta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z pomarańczowego mastyksu tworzymy dziób. Mocujemy go wodą. Zbieramy dziób i bródkę na wykałaczce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw przegrzebek na wierzchu ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rodzynki (lub ziarna kawy) będą oczami koguta. Dołączamy bródkę dziobem. Ciasto jest udekorowane! Wkładamy go do lodówki na 3-4 godziny, po czym ciasto w postaci symbolu nadchodzącego roku można podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy