skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasta pieczemy wcześniej w małej formie. Lub bierzemy gotowe i przycinamy do wymaganej średnicy. Przygotuj krem: wymieszaj cukier puder z wanilią, dodaj miękkie masło do mieszanki, wlej mleko o temperaturze pokojowej. Ubij przyszłą śmietanę, aż będzie gładka na najniższej prędkości miksera. Powstałym kremem olejowym smarujemy ciasta w środku. Układamy ciasta jeden na drugim, przyklejamy szpikulec do fortecy-odcinamy nadmiar.
Krok 2:
Śmietaną grubo pokrywamy całą powierzchnię ciasta na zewnątrz. Posyp ciasto płatkami migdałów.
Krok 3:
Rozwiń mastyks. Z czerwonej warstwy wycinamy przyszły przegrzebek za pomocą formy w kształcie kwiatu, przecinamy półfabrykat na pół i łączymy wodą - między dwiema warstwami przegrzebka kładziemy dwie wykałaczki. Przegrzebek jest gotowy. Kształtem w postaci mniejszego kwiatu wycinamy bródkę koguta.
Krok 4:
Z pomarańczowego mastyksu tworzymy dziób. Mocujemy go wodą. Zbieramy dziób i bródkę na wykałaczce.
Krok 5:
Ustaw przegrzebek na wierzchu ciasta.
Krok 6:
Rodzynki (lub ziarna kawy) będą oczami koguta. Dołączamy bródkę dziobem. Ciasto jest udekorowane! Wkładamy go do lodówki na 3-4 godziny, po czym ciasto w postaci symbolu nadchodzącego roku można podać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g