domowe ciasteczka Kurabye

po prostu wymieszaj i upiecz! Szybko i łatwo przygotować legendarne ciasteczka! Niezwykle przewiewne, pachnące Kurabye z talerza są natychmiast usuwane.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 24 g
węglowodany 60 % 46 g
424 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    P. widelcem ubij miękkie masło, margarynę,cukier,sól,jajka i przyprawy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Uzyskaj miękkie, luźne ciasto, które można łatwo wycisnąć z torby cukierniczej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż ciasto do worka do szprycowania i wyciśnij ciasteczka na wysmarowaną blachę do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż dżem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec 20-30 min. w 250 gr. Ciasteczka będą się powiększać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal / 100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy